BiH

Zupcu zabranili pristup tajnim podacima

Zupcu zabranili pristup tajnim podacima
Zupcu zabranili pristup tajnim podacima

SARAJEVO - Mladen Ćavar, zamjenik ministra sigurnosti BiH, potpisao je danas rješenje da se direktoru Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goranu Zupcu onemogući pristup tajnim podacima.

"Rješenje sam potpisao i poslao SIPA, čiji službenici sad treba da reagiraju sukladno Zakonu o zaštiti tajnih podataka. Direktoru SIPA onemogućava se pristup internim, tajnim i vrlo tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega", rekao nam je Ćavar.

Tužilaštvo BiH krajem maja podiglo je optužnicu protiv Zupca koja ga tereti za nesavjestan rad u službi jer nije angažovao specijalnu jedinicu SIPA radi pružanja pomoći u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH, koja je zapaljena tokom protesta građana 7. februara. Sud BiH je optužnicu potvrdio 16. juna, a kasnije je Tužilaštvo BiH zatražilo da mu se, do okončanja krivičnog postupka, zabrani pristup tajnim podacima.

Ćavar je istakao da mu Zakon o zaštiti tajnih podataka nalaže da traži dodatno sigurnosno provjeravanje Zupca zbog podignute optužnice.

"Prema ovom zakonu, kada se traži dodatno sigurnosno provjeravanje, odmah je rukovodilac organa obavezan da donese rješenje o uskraćivanju pristupa tajnim podacima za to lice do okončanja sudskog ili disciplinskog postupka", rekao nam je Ćavar.

U SIPA su juče kazali da "ne komentarišu poteze i odluke drugih organa i institucija, pa ni Ministarstva sigurnosti", dok direktor ove agencije Goran Zubac nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost bh. parlamenta Dušanka Majkić ocijenila je da se zabranom pristupa tajnim podacima Zupcu praktično onemogućava da radi i podsjetila je da dozvolu o pristupu tajnim podacima izdaje i uskraćuje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH.

"Ovo je nevjerovatan potez u situaciji kada Nezavisni odbor parlamenta BiH, nadležan za imenovanja i smjene rukovodilaca policijskih agencija, još nije završio svoj započeti posao", kazala je Majkićeva.

Ona smatra da onemogućavanje pristupa tajnim podacima direktoru SIPA može stvoriti ogroman sigurnosni problem u BiH.

"To može biti ogroman bezbjednosni problem posebno u situaciji kad nemamo ministra bezbjednosti, a imamo zamjenika ministra koji posao radi ovako kako radi", izjavila je Majkićeva, naglasivši da Mladen Ćavar i Tužilaštvo BiH svojim postupcima "degradiraju ličnost Gorana Zupca i valjaju ga u blatu, tako da kasnije više neće biti važno šta će svojom presudom reći Sud BiH".

Nezavisni odbor bh. parlamenta danas bi trebalo da održi još jednu, treću sjednicu na kojoj analizira djelovanje policijskih agencija 7. februara, kako bi utvrdio je li bilo propusta u njihovom radu. Većina članova ovog odbora iz FBiH smatra da je Zubac trebalo da bude suspendovan čim je protiv njega pokrenuta istraga Tužilaštva BiH, čemu se protivi Žiko Krunić, predsjedavajući Odbora. Krunić juče nije odgovarao na telefonske pozive, ali je ranije rekao da optužnica ne može biti razlog za suspenziju ili smjenu jer ona nije presuda i ne dokazuje krivičnu odgovornost. Krunić je, takođe, ocijenio i da nije moralno svu odgovornost za dešavanja tokom protesta prebaciti na direktora jedne agencije, zbog čega je i zatražio da se analizira postupanje svih agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije