BiH

"Žuti karton" Džaferoviću, Sarajliću i Magazinoviću

"Žuti karton" Džaferoviću, Sarajliću i Magazinoviću
"Žuti karton" Džaferoviću, Sarajliću i Magazinoviću

SARAJEVO - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH započeli su današnju sjednicu u Sarajevu, a na njoj će između ostalog razmatrati i inicijativu za smanjenje plaća zvaničnicima i službenicima državnih institucija, javlja reporter bh. novinske agencije Patria (NAP).

Na samom početku sjednice desila se nesvakidašnja situacija kada je Božo Ljubić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog, doma uputio javnu opomenu zastupnicima Šefiku Džaferoviću, Asimu Sarajliću i Saši Magazinoviću zbog ometanja rada sjednice, piše NAP.

Ljubić je prekinuo čitanje dnevnog reda da bi upozorio trojku koja je pričala dok se čitao dnevni red.

Najžešća rasprava se očekuju upravo tokom tačke dnevnog reda kada će poslanici, u drugom čitanju, razmatrati Prijedlog zakona o utvrdjivanju visine plata zaposlenih u Institucijama BiH, a koji je u proceduru uputio Milorad Živković (SNSD).

Prema ovom prijedlogu traži se smanjenje plaća svim visokim zvaničnicima  BiH, od članova Predsjedništva BiH do poslanika u Parlamentu BiH.

Kako je prije sjednice rečeno ovaj prijedlog mogao bi biti usvojen ukoliko prođu i amandmani koje su uputili SDA i SDP.

Osim ovog prijedloga na dnevnom redu je i zahtjev poslanika za razmatranje Prijedloga okvirnog zakona o ograničenjima u raspolaganju javnim sredstvima u BiH po hitnom postupku. Inače, Mladen Bosić (SDS) povukao iz procedure izmjene Izbornog zakona koje su ranije bile na dnevnom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije