BiH

"Zviždače" treba zakonom zaštititi

"Zviždače" treba  zakonom zaštititi
"Zviždače" treba zakonom zaštititi

SARAJEVO - Pojedince koji prijavljuju korupciju u institucijama BiH neophodno je zakonom zaštititi kako ne bi bili zlostavljani i šikanirani, ali treba zaštititi i "osumnjičene" od mogućeg revanšizma njihovih podređenih.

Suština je ovo rasprave vođene danas na sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH o Prijedlogu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u bh. institucijama, koji su predložili poslanici Lazar Prodanović (SNSD), Nermina Zaimović-Uzunović (SDP), Azra Hadžiahmetović (SBiH) i Šefik Džaferović (SDA).

Iako su u raspravi svi bili za usvajanje ovog zakona, mnogi su iznijeli rezerve o njegovoj efikasnosti.

"Ovo je trebalo nazvati zakonom o cinkarenju. Ovdje su mnogi do posla došli rodbinskim vezama i drugim zloupotrebama i niko od njih nije lud da prijavi korupciju jer bi onda morao prijaviti i sebe", prigovorio je poslanik Slavko Jovičić (SNSD).

Njegov kolega iz HDZ BiH Niko Lozančić smatra da je zaštitu "zviždača" trebalo regulisati izmjenama nekih postojećih zakona.

 "Ako ćemo posebno štititi one što prijavljuju korupciju, znači li to da ne treba da štitimo zakonom one koji u institucijama BiH prijave silovanje ili ubojstvo", upitao je Lozančić.

Petar Kunić (DNS) ovaj zakon takođe smatra neophodnim, ali je upozorio da će on ostati slovo na papiru ako ga ne bude pratila politička volja za provođenjem.

U vezi sa zakonom o raspolaganju vojnom imovinom, koji su predložili SDP i SBB, danas nije vođena rasprava u skupštinskoj sali. U pauzi sjednice šef Kluba poslanika SNSD-a Drago Kalabić ponovio je stav svoje stranke da status ukupne imovine treba zajedno riješiti.

"SNSD insistira na zaključku da Savjet ministara do 30. septembra pripremi prijedlog zakona o raspolaganju državnom i vojnom imovinom 'u paketu'", naglasio je Kalabić.

Glasanje o vojnoj imovini kao i ostalim tačkama dnevnog reda nije bilo počelo do zaključenja sutrašnjeg broja "Nezavisnih".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije