BiH

Zvizdić: BiH će do kraja godine uputiti EU prevedeni Upitnik

Zvizdić: BiH će do kraja godine uputiti EU prevedeni Upitnik
Foto: Ilustracija | Zvizdić: BiH će do kraja godine uputiti Uputnik

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić danas je u Sarajevu ponovio da je kraj godine okvirni rok do kojeg bi BiH trebalo da uputi EU prevedeni Upitnik, nakon čega bi mogli početi razgovori o kandidatskom statusu BiH u Uniji.

"Počeo je prevod prvih 17 verifikovanih poglavlja, a vrlo brzo će biti verifikovana i ostala poglavlja", rekao je Zvizdić novinarima i dodao da se radi na tome da se na najmanju moguću mjeru svede broj neriješenih pitanja.

Prema njegovim riječima, od startnih prognoza da bi broj neriješenih pitanja mogao biti i oko 10 odsto Upitnika, taj broj se svodi na znatno manje, što govori o spremnosti svih uključenih institucija da koordinisano i uz konsenzus rade na pripremi odgovora da bi ispoštovali rokove i nadoknadilo izgubljeno vrijeme.

Zvizdić je napomenuo da je Savjetu ministara preostalo da provede još tri mjere iz Reformske agende koje se odnose na ovu instituciju.

Na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Savjet ministara danas je usvojio nacionalni akcioni plan Mediteranskog područja BiH, koji, precizirao je Zvizdić, sadrži 12 prioritetnih investicionih projekata za mediteransko područje BiH.

"Ključni cilj svih projekata je da se smanji zagađenje Jadranskog mora, odnosno sliva Jadranskog mora", rekao je Zvizdić.

On je dodao da je usvojen i izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH, kojim je naglašena važnost slobode govore i medija u skladu s međunarodnim standardima profesionalne etike u novinarstvu.

Zvizdić je naveo da je Savjet ministara upoznat o izvještaju Agencije za javne nabavke BiH o dodijeljenim ugovorima u postupcima javnih nabavki u 2016. godini, koji prikazuje potrošnju javnih sredstava u BiH.

U BiH je u prošloj godini ukupno 2.290 ugovornih organa registrovano za dostavljanje izvještaja o postupcima javnih nabavki u informacioni sistem "e-nabavke", što je za 237 ugovornih organa ili 11,54 odsto više u odnosu na 2015. godinu.

Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora u BiH u prošloj godini iznosila je skoro 2,8 miliona KM, što je povećenje za 915.000 KM ili 62,3 odsto u odnosu na 2015. godinu.

Udio javnih nabavki u ukupnom nominalnom BDP-u prošle godine iznosio je 7,84 odsto, što je povećanje u odnosu na 2015. godinu kada je iznosio 5,02 odsto.

Danas je usvojena Informacija o realizaciji preporuka Komiteta za prisilne nestanke, koju će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti ovom komitetu.

Informacija daje pregled aktivnosti nadležnih institucija u BiH koje su preduzete s ciljem realizacije preporuka u vezi s unapređenjem procesa traženja nestalih i rada Instituta za nestala lica te uspostavljanja preventivnog mehanizma.

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog sporazuma o privredno-tehničkoj saradnji sa vladom Kine. Riječ je o kineskom grantu od 20 miliona kineskih juana namijenjenih za realizaciju projekata o kojim bi se dvije strane naknadno dogovorile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije