BiH

Zvizdić: BiH mora da bude dio NATO porodice

Zvizdić: BiH mora da bude dio NATO porodice
Foto: SM BiH | Zvizdić: BiH mora da bude dio NATO porodice

MINHENU - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić prisustvovao je otvaranju 55. Minhenske bezbjednosne konferencije.

Zvizdić je prije otvaranja Konferencije rekao:

"Minhenska sigurnosna konferencija je prilika da se upoznamo sa razvojem događaja, sa trendovima i globalnim odnosima na polju sigurnosti, međusobne saradnje i ekonomskog prosperiteta. Imajući u vidu uvodna izlaganja i dokumente Konferencije, kao i izazove s kojima se suočava savremeni svijet u cilju očuvanja stabilnosti i borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, potpuno je jasno da BiH mora biti dio porodice evropskih i zemalja NATO, da je to put koji nema alternativu i put koji vodi ka dugoročnom miru i stabilnosti i BiH i Zapadnog Balkana, te da zbog toga taj put nema alternativu. Sve druge ideje su kratkoročnog karaktera, bez validnih argumenata, bazirane na uskim političkim i personalnim ciljevima i sasvim sigurno ne mogu izdržati test globalnih i evropskih procesa čije je ključno načelo u multilateralnoj odbrani evropskih demokratskih vrijednosti".

Zvizdić je prisustvovao i panelu "Budućnost odbrambene saradnje – združene snage?" u kojem su učestvovali generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, premijer Norveške Erna Solberg i ministri inostranih poslova Francuske, Poljske, Kanade i Japana te član senatorskog Komiteta za spoljne poslove SAD.

Na ovogodišnjoj konferenciji o bezbjednosti koja se održava do nedjelje i kojoj prisustvuje 35 šefova država ili vlada, više od stotinu ministara inostranih poslova, zvaničnika međunarodnih organizacija, eksperata iz cijelog svijeta, razgovaraće se, između ostalog, o budućnosti odbrambene saradnje, krizi liberalnog međunarodnog poretka, trci u naoružanju, kao i o bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, prenio je "Radiosarajevo.ba".

Konferenciju su otvorili ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Ursula von der Lejen i ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Gevin Vilijamson.

U obraćanju prisutnima, predsjednik Konferencije Volfgang Išinger je rekao da je ovogodišnja konferencija najvažnija od njenog osnivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije