BiH

Zvizdić: Nalazimo se nadomak dobijanja statusa kandidata

Zvizdić: Nalazimo se nadomak dobijanja statusa kandidata
Foto: Nedžad Uglješa | Zvizdić: BiH napravila izuzetan napredak na putu evropskih integracija

SARAJEVO - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeće ministara BiH izjavio je danas da je ova institucija za tri godine svog mandata zabilježila pozitivne rezultate na ekonomskom i planu evro-atlantskih integracija te ocijenio da je ovo najuspješniji saziv do sada.

Sumirajući rezultate trogodišnjeg rada aktuelnog Savjeta ministara Zvizdić je na konferenciji za novinare kao prioritete u  ovom periodu naveo ubrzanje procesa evropskih integracija, ekonomski rast i razvoj, vladavinu prava i borbu protiv korupcije te svih oblika ekstremizma, kao i regionalnu i međunarodnu saradnju.

Prema njegovim riječima, BiH je u 2017. godini zabilježila rast izvoza, rast u prerađivačkoj industriji, broju turista, broju novootvorenih radnih mjesta.

Zvizdić je precizirao da jeu prošloj godini izvoz porastao za 16,8 odsto, a da je pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 62 odsto.

„Ka EU ide 70 odsto izvoza, a ostatak prema zemljama CEFTA te Rusije i Turske“, rekao je Zvizdić i dodao da BiH bilježi značajan porast posjeta turista.

Nnaveo je da je BiH u prethodne tri godine učinila značajan iskorak na putu ka evropskim integracijama - predala je palikaciju za članstvo u EU i odgovore na Upitnik te realizovala sve obaveze iz evropske agende.

„Nalazimo se nadomak dobijanja statusa kandidata“, uvjeren je Zvizdić, koji se nada da bi BiH do 2025. godine mogla zatvoriti pregovore sa EU u svim poglavljima.

Navodeći da je BiH usvojila Pregled odbrane te uknjižila 33 od 63 perspektivne vojne lokacije, on je ocijenio da su ovim ispunjeni uslovi za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO.

On je istakao da unutar Savjeta ministara postoji konsenzus o aktiviranju MAP-a, ali da o članstvu u NATO niko nije govorio.

„Aktiviranje MAP-a i kandidatski status BiH u EU bila bi dva velika uspjeha“, zaključio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, u prethodnetri godine Savjet ministara je održao 150 sjednica, razmatrao više od 4.000 tačaka dnevnog reda, u parlamentarnu proceduru uputio više od 70 zakona i usvojio više od 40 strateških dokumenata.

On je precizirao da su usvojene strategije transporta, okoline i ruralnog razvoja i dodao da se očekuje usvajanje enerergetske strategije, za koju se čeka mišljenje nižih nivoa vlasti.

„Zbog nedostatka navedenih strategija, umjesto 600 miliona evra u proteklom periodu povukli smo svega 166 miliona evra iz evropskih fondova“, istakao je Zvizdić i pozvao entitete da pomognu formiranje tijela koja su bitna za povlačenje sredstava iz ovih fondova.

Zvizdić je i ovom prilikom rekao da je Vijeća ministara opredijeljen za unapređenje regionalne saradnje, posebno sa susjednim zemljama.

„Mir i stabilnost u BiH i na Balkanu ključni su cilj BiH i predstavljaju preduslov za ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost zemlje i regiona “, naglasio je Zvizdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije