BiH

Zvizdić: Ohrabrujuća posjeta kancelarke Merkel

Zvizdić: Ohrabrujuća posjeta kancelarke Merkel
Zvizdić: Ohrabrujuća posjeta kancelarke Merkel

SARAJEVO - Sama izjava njemačke kancelarke Angele Merkel da su primjetni pozitivni pomaci u zemljama regiona u smislu razvoja ka evropskim integracijama, posebno u BiH, nešto je što raduje i ohrabruje i predstavlja vrlo ozbiljan podsticaj da se svi dodatno i angažovano potrudimo da realiziramo ona obećanja koja smo dali prilikom usvajanja inicijative o daljem putu BiH ka Evropskoj uniji.

Ovo je danas, u povodu posjete kancelarke Savezne Republike Njemačke Angele Merkel Bosni i Hercegovini kazao Feni predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.
 
''Riječ je o prvoj zvaničnoj posjeti kancelarke Merkel Bosni i Hercegovini i to zasigurno predstavlja višeznačnu poruku za BiH, dakle da postoji snažno opredjeljenje EU ka daljem proširenju, što govori o ozbiljnoj i sigurnoj evropskoj izvjesnosti za BiH'', kazao je predsjedavajući Zvizdić.
 
S druge strane, dodaje on, to znači podsticaj našim daljnjim reformama koje treba provesti u oblasti evropskih integracija, ekonomije i svakako u oblasti vladavine prava.
 
Zvizdić navodi kako će to sigurno biti dobra prilika da se razgovara i o daljnjem razvoju ekonomskih odnosa između BiH i Njemačke, „kao našeg vodećeg spoljnotrgovinskog partnera u okviru EU“.
 
''Zasigurno će to biti dobra prilika da kancelarku Merkel upoznamo sa aktuelnom situacijom u BiH i zatražimo dodatnu podršku svim evropskim i ekonomskim procesima i procesima na vanjskopolitičkom planu koji nas očekuju u narednom periodu. Dakle, zaista vrlo ohrabrujuća, podsticajna posjeta, s obzirom na kapacitet koji Njemačka ima u okviru EU, koji ima generalno na globalnom planu i posjeta koja bi, po meni, trebala da dovede do jačih integrativnih procesa, ne samo u BiH nego i regiji zapadnog Balkana'', kazao je Zvizdić Feni.
 
Njemačka kancelarka Angela Merkel trebala bi u četvrtak doputovati u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije