BiH

Zvizdić: Rezolucija nema pravnu snagu, to nije pitanja entiteta

Zvizdić: Rezolucija nema pravnu snagu, to nije pitanja entiteta
Foto: Ilustracija | Zvizdić: Rezolucija nema pravnu snagu, to nije pitanja entiteta

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić izjavio je danas da Rezolucija o vojnoj neutralnosti Republike Srpske nema pravnu snagu i da nije pravno obavezujuća, jer to nije pitanje entiteta već BiH.

Prema njegovim riječima, ovaj saziv Savjeta ministara često je, iako za to nije bilo ozbiljnih argumenata, optuživan da preuzima nadležnosti Republike Srpske, odnosno entiteta.

"Sada bismo mi sa nivoa BiH mogli uputiti istu takvu kritiku Republici Srpskoj i reći da preuzimaju nadležnost BiH što je nedopustivo", ocijenio je Zvizdić, navodeći da u Ustavu BiH jasno piše da je spoljna politika u nadležnosti institucija BiH.

On je dodao da se u Zakonu o odbrani navodi da će Parlamentarna skupština, Savjet ministara i Predsjedništvo BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti sprovesti sve aktivnosti bitne za pristupanje BiH u NATO.

Zvizdić je naveo da, kada je riječ o vojnoj neutralnosti, od najviših zvaničnika Srbije očekuje da jasno kažu da je riječ o odluci koju će unutar svog suvereniteta donijeti BiH, a nikako jedan entitet u stalnoj saradnji sa Srbijom.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske kojom se definiše neutralnost Republike u odnosu na postojeće vojne saveze.

U Rezoluciji je navedeno da teritorija Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije