BiH

Zvizdić: Ko misli da može prepasti Bošnjake u velikoj je zabludi

Zvizdić: Ko misli da može prepasti Bošnjake u velikoj je zabludi
Zvizdić: Ko misli da može prepasti Bošnjake u velikoj je zabludi

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić ocijenio je da je stav Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) u vezi sa referendumom o Danu Republike Srpske "pozitivan, ali još nedovoljan iskorak s ciljem zaštite ustavno-pravnog poretka BiH i poštivanja odluke Ustavnog suda BiH".

Iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH saopšteno je danas da je Zvizdić pozvao na poštovanje odluke Ustavnog suda BiH i prihvatanje stava PIC-a o neophodnosti neodržavanja referenduma u Repubnlici Srpskoj.

"Umjesto da se okrenemo evropskoj i NATO budućnosti BiH, ekonomskom razvoju i poboljšanju standarda za sve građane Bosne i Hercegovine, pojedinci i političke snage u bosanskohercegovačkom entitetu RS u fokus predizborne kampanje stavljaju referendum i širenje straha od nepostojeće opasnosti od „drugog i drugačijeg“, zamagljujući pri tome, nepovoljnu ekonomsku situaciju i izbjegavajući očekivanu obavezu da građanima entiteta RS-a predoče vizije, planove i projekte koji će voditi ka boljoj socio-ekonomskoj situaciji i novom zapošljavanju. Nažalost, svjedoci smo da je referendum u potpunosti suspendovao ključne teme bitne za lokalne zajednice, čime je postao važniji od životnih pitanja poput izgradnje infrastrukture, puteva, vodovoda, škola, zdravstvenih, sportskih i objekata kulture", navodi Zvizdić.

Uz to, naglašava, najavljeni referendum predstavlja flagrantno kršenje Ustava BiH i temeljnih odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir što je dovelo do povećanja tenzija i ugrožavanja mukotrpno izgrađenog mira i stabilnosti u BiH.

"Dakle, mir i stabilnost su izuzetno važni faktori daljeg napretka i razvoja Bosne i Hercegovine i nemaju cijenu. Iznad toga, kao nulti prioritet stoji državnost, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Upravo je to suština stava PIC-a. Zbog toga je važno da razum i logika zamjene uzavrele strasti, da oštra i nepotrebna nacionalistička retorika ustupi mjesto civiliziranom političkom dijalogu i da konačno ekonomske teme počnu dominirati nad povicima o hegemoniziranju baziranom na iracionalnim strahovima. Jer, ko god misli da može prepasti Bošnjake ili da se bilo ko u BiH treba bilo koga plašiti, u velikoj je zabludi i očito da nije ništa naučio iz bliže prošlosti", smatra Zvizdić.

Ambasadori PIC-a, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su juče vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije