BiH

Zvizdić: Usvojen set zakona o akcizama

Zvizdić: Usvojen set zakona o akcizama
Zvizdić: Usvojen set zakona o akcizama

SARAJEVO - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, rekao je danas na pres konferenciji povodom usvajanja Zakona o akcizama da je Vijeće ispunilo sve uvjete MMF-a za isplatu druge tranše kredita.

Zvizdić je još dodao da je Vijeće ministara uputilo ovaj zakon na razmatranje po hitnoj proceduri u Parlament BiH, te da predstavnici SzP nisu glasali za ovaj set zakona,

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH rekao je da je Zakon o akcizama prošao,a da su on i Igor Crnadak glasali protiv iako podržavaju reformski put.

"Podržale su nas kolege u Savjetu ministara ali nije bilo razumijevanja od Vlade RS i MMF-a", istakao je Šarović.

Da su ispunjeni uvjeti MMF-a i da će entiteti i distrikt dobiti drugu tranšu potvrdio je i Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH.

"Imamo ugovoreno i u fazi dogovaranja oko 800 miliona za cestogradnju, prvenstveno za autoput. Sredstva od akciza ne idu na krpljenje budžeta nego za kredite koji su ugovoreni i koji su za cestovnu gradnju", dodao je Bevanda.

On je još kazao da je posebno bitan Zakon o osiguranju depozita jer se njime predviđa mogućnost rekonstrukcije nakon svih procesa u bankarskom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije