BiH

Zvizdić: Vlada RS se poziva na mehanizam koordinacije iz 2013.

Zvizdić: Vlada RS se poziva na mehanizam koordinacije iz 2013.
Zvizdić: Vlada RS se poziva na mehanizam koordinacije iz 2013.

SARAJEVO - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odgovarajući na pitanje delegata Dragutina Rodića (DNS) na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o mehanizmu koordinacije rekao da je BiH bila u obavezi da uspostavi mehanizam koordinacije, te da je to bila obaveza koju je BiH morala ispuniti u prethodnom periodu.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH još 2. juna prošle godine usvojilo odluku o formiranju tijela koje će pratiti provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Vlada RS, za razliku od drugih tijela vlasti, nije dostavila imena članova, niti je imenovala članove tijela za uspostavljanje mehanizma koordinacije, nego smo dobili dopis u kojem se jasno kaže da ne žele da imenuju predstavnike RS u tim za izradu mehanizma koordinacije", rekao je Zvizdić.

On je dodao da su se iz Vlade RS pozivali na mehanizam koordinacije iz 2013, te da taj tekst nije usvojen na Vijeću ministara BiH, niti je objavljen u Službenom glasniku BiH, a ni na entitetskim nivoima.

"I pored ovakvog ignorantnog stava da se formira tim, mi smo 31. jula održali sastanak u Banjaluci i dogovorili da tekst mehanizma koordinacije iz 2013. bude kvalitetna osnova, ali da se uskladi sa ustavnim nadležnostima i sa odlukama Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje. Vrlo uporno se radilo na izradi ovog dokumenta Vijeća ministara BiH i postigli smo jedan veći koncenzus. Tvrdim da ni u jednom momentu, niti i jednom stavu nije derogirana ustavna nadležnost bilo kojeg nivoa vlasti. Mi u Vijeću ministara još nismo dobili izvaničan dopis za korekcije iz RS", rekao je Zvizdić.

Podsjetio je da je Vlada FBiH 12. februara usvojila mehanizam koordinacije, da su to učinili svi kantoni, te da se još očekuje potvrda Vlade RS, da bi se dokument počeo provoditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije