BiH

Zvizdić čeka Dautbašića iz pritvora

Zvizdić čeka Dautbašića iz pritvora
Zvizdić čeka Dautbašića iz pritvora

SARAJEVO - Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, vjeruje da bi Bakir Dautbašić, kandidat za ministra jednog od ključnih državnih ministarstava (promet i komunikacije), mogao da bude pušten na slobodu nakon tridesetodnevnog pritvora, čime bi on kompletirao svoj kabinet do kraja ovog mjeseca.

No, ukoliko se to ne desi, Zvizdić zasad nema odgovora na drugi scenarij, Vijeće ministara bi se našlo pred nesvakidašnjim problemom, a parlamentarna koalicija pred velikim iskušenjem.

Ovakav zaključak se nameće nakon odgovora koje smo iz Zvizdićevog kabineta dobili na pitanje zašto imena kandidata za nove ministre još nisu poslana Parlamentarnoj komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara.

"S obzirom na to da se još nisu stekli poslovnički uvjeti koji predviđaju prisustvo kandidata u svim daljim procedurama i fazama imenovanja, prijedlog imenovanja će biti pripremljen za drugu februarsku sjednicu, koja će vjerovatno biti održana u drugoj polovini februara", odgovorili su iz Zvizdićevog kabineta.

Dakle, jasno je kako predsjedavajući Vijeća ministara računa na Dautbašićevo puštanje iz pritvora, koji mu ističe 11. februara. Tada bi isključivo na parlamentarnoj većini bilo da li će on biti imenovan.

No, ključno pitanje je šta ukoliko ostane u pritvoru? Kako osigurati Dautbašićevo prisustvo na sjednici Komisije, koja - u tom slučaju - ne bi ni bila zakazana.

"On mora biti prisutan na sjednici. Ako Dautbašića ne bude, onda ne može biti ni komisije, odnosno ne može biti ni izbora novog ministra", pojašnjava poslanik Momčilo Novaković (Savez za promjene), član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara.

"Stav Komisije nije obavezujući, ali jeste eliminatoran. A ako Dautbašić ne dođe, onda stav Komisije ne može da ide prema Domu", navodi Novaković.

Njegovo mišljenje dijeli i Damir Bećirović (DF), koji ističe da se Dautbašić mora pojaviti pred Komisijom, "iako je pravo svakoga da glasa kako želi".

"Mi sigurno nećemo glasati za njega. Degutantno je što uopšte moramo glasati i moguće imenovati čovjeka koji je u pritvoru", ističe Bećirović.

Šefik Džaferović (SDA), član Kolegija Predstavničkog doma i Ustavnopravne komisije, kaže kako ne može komentarisati Zvizdićev stav ili bilo šta drugo.

"Kada je u pitanju Poslovnik, Komisija ima pravo da pozove kandidata na sjednicu, a u ovom trenutku ti uvjeti ne postoje. To je sve što mogu da kažem", rekao je kratko Džaferović.

Poslanik Nikola Lovrinović (član Predsjedništva HDZ-a), kaže kako bi volio da se pitanje imenovanja ministra riješi što prije.

"Volio bih da je to moguće odmah u srijedu (sjednica Predstavničkog doma), ili barem na drugoj sjednici. Ali nisam siguran da će se steći uvjeti. Naime, riječ je o vrlo važnom ministarstvu i mogu samo da se nadam da će se to pitanje riješiti na sjednici 22. ovog mjeseca", istakao je Lovrinović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije