BiH

Zvizdić i Izetbegovićeva se vraćaju na izbornu listu?

Zvizdić i Izetbegovićeva se vraćaju na izbornu listu?
Foto: Ilustracija | Zvizdić i Izetbegovićeva se vraćaju na izbornu listu?

SARAJEVO - Konvencija SDA razriješiće konačno sve spekulacije o tome ko je glavni favorit najveće bošnjačke stranke za kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Halid Genjac, generalni sekretar SDA, u petak je novinarima rekao da se na subotnjoj konvenciji može desiti da se kao kandidati vrate Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović, koji su odustali od kandidature. Zvanični kandidati su Šefik Džaferović i Safet Softić.

"Konvencija ima razne mogućnosti i ogromna ovlaštenja. Većinom glasova može promijeniti listu, dopuniti listu... U ovom trenutku imamo dva kandidata od četiri koje je Predsjedništvo utvrdilo, a dva su odustala", podsjetio je Genjac.

Prema njegovim rječima, kandidat SDA biće onaj ko na kraju, u jednom ili u dva kruga glasanja, dobije natpolovičnu većinu prisutnih članova. Konvenciju čine 262 člana. 

Elmedin Konaković, doskorašnji član SDA i predsjednik nove stranke Narod i pravda, koja je za veoma kratko vrijeme samo u Kantonu Sarajevo prikupila 11.000 glasova, smatra da je na političkoj sceni u FBiH dogovor SDA i SBB, u kome se favorizuje lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije