BiH

Zvizdić i Zaev: Dodatno poboljšati kvalitetnu ekonomsku saradnju

Zvizdić i Zaev: Dodatno poboljšati kvalitetnu ekonomsku saradnju
Foto: Srna | Zvizdić i Zaev: Dodatno poboljšati kvalitetnu ekonomsku saradnju

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Denis Zvizdić rekao je danas u Sarajevu da očekuje da će ekonomska saradnja BiH i Makedonije, koja je prošle godine iznosila 300 miliona KM i imala rast od 10 odsto, sljedeće godine biti povećana za dodatnih 100 miliona KM.

On je novinarima nakon susreta sa predsjednikom Vlade Makedonije Zoranom Zaevom rekao da je dosadašnja saradnja dvije zemlje bila kvalitetna, ali da je konstatovano da bi mogla da bude još sadržajnija i dodatno unaprijeđena.

Zvizdić je današnji sastanak predstavnika dvije zemlje ocijenio kao početak bolje i kvalitetnije saradnje, koja bi u narednom periodu trebalo da bude unaprijeđena.

"Radićemo na jačanju infrastrukturne povezanosti, jer je ona koja je naslijeđena na Balkanu veoma loša i nedovoljna", istakao je Zvizdić.

On je najavio da bi do kraja godine mogla da bude otvorena direktna avionska linija između Sarajeva i Skoplja.

Osim danas potpisana dva sporazuma iz oblasti poljoprivrede i kulture, Zvizdić je najavio da bi do kraja godine trebalo da budu potpisani i ostali sporazumi koji će biti vezani za ekonomsku saradnju, turizam, saobraćaj, prevoz i drugo što bi trebalo da olakša saradnju privrednicima i dodatno poveže dvije zemlje.

Zvizdić je rekao da bi do kraja godine trebalo da bude održana i zajednička sjednica Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije, iako je današnji njihov sastanak bio neka vrsta zajedničke sjednice.

"BiH i Makedonija su slične zemlje i mogu biti značajna podrška jedna drugoj u evropskim integracijama", naglasio je Zvizdić.

Zaev je rekao da je regionalna saradnja obaveza i potreba za sve zemlje regiona.

Prema njegovim riječima, danas potpisani sporazum omogućavaju napredak i poboljšanje saradnje u poljoprivredi između dvije zemlje.

On je najavio da će u narednom periodu biti potpisano još niz drugih sporazuma između dvije zemlje, među kojima bi trebao da bude i onaj da građani jedne u drugu zemlju mogu da idu samo sa ličnom kartom.

Zaev je uputio čestitke BiH na uspjesima na evroatlantskom putu i poželio da što prije dobije status kandidata u EU.

On očekuje da će Zvizdić na jesen posjetiti Makedoniju, a građane BiH je pozvao da posjećuju njegovu zemlju.

Nakon susreta delegacija Savjeta ministara BiH i Vlade Makedonije, Zaev bi u nastavku posjete trebao da se sastane sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH i članovima Predsjedništva BiH.

Takođe, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i predsjednik Vlade Makedonije Zoran Zaev konstatovali su da će podrška, regionalna saradnja i razmjena iskustava između BiH i Makedonije doprinijeti bržem integrisanju obje zemlje u evropske tokove.

Iz Parlamentarne skupštine BiH saopšteno je da dobri prijateljski odnosi BiH i Makedonije u narednom periodu trebaju biti ojačani još boljom ekonomskom saradnjom, kao i saradnjom na svim drugim nivoima.

Džaferović je istakao važnost današnje posjete koja će biti podsticaj za unapređenje odnosa dvije zemlje, posebno na ekonomskom planu.

"Resursi koje imaju BiH i Makedonija trebaju biti kvalitetno iskorišteni za dobrobit građana obje zemlje, a bržem povezivanju svakako bi doprinijelo i uspostavljanje direktne avionske linije Sarajevo–Skoplje", rekao je Džaferović.

Prema riječima Zaeva, Makedonija želi saradnju sa BiH na svim nivoima, a današnje potpisivanje dva sporazuma o saradnji predstavlja korake koji vode ka jačanju cjelokupnih odnosa dvije zemlje.

"U budućnosti je predviđeno potpisivanje sporazuma i iz drugih oblasti, čime će biti stvoreni uslovi za još sadržajnije bilateralne odnose", naglasio je Zaev.

Džaferović i Zaev razgovarali su i o jačanju parlamentarne saradnje, a DŽaferović je uputio poziv predsjedniku Sobranja Makedonije da posjeti Parlamentarnu skupštinu BiH.

S obzirom na to da obje zemlje imaju iste spoljnopolitičke ciljeve, tokom susreta je razgovarano i o evropskom i evroatlantskom putu BiH i Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije