BiH

Zvizdić i Zaev: Jača saradnja BiH i Makedonije

Zvizdić i Zaev: Jača saradnja BiH i Makedonije
Foto: Ilustracija | Zvizdić i Zaev: Jača saradnja BiH i Makedonije

​SKOPLJE - Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić i makedonski premijer Zoran Zaev dogovorili su na današnjem sastanku u Skoplju jačanje ekonomske saradnje između BiH i Makedonije.

Sagovornici su konstatovali da su ekonomska integracija zemalja regiona i zajednički nastupi veoma važni, jer predstavljaju region kao veće tržište, saopšteno je iz makedonske Vlade.

Tokom susreta bilo je riječi o ukidanju carinskih barijera, viza, zajedničkim poljoprivrednim projektima, kao i projektima iz oblasti turizma, kulture i obrazovanja, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su ocijenili da su Makedonija i BiH prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja i sa istom vizijom i ciljem, a to su regionalni razvoj i evroatlanska budućnost.

Zaev i Zvizdić su istakli da Makedonija i BiH, kao dvije multietničke zemlje, mogu da budu dobar primjer za Balkan i EU kako se sa "iskrenim politikama i političkom voljom ide naprijed".

Zvizdić je čestitao Zaev na održavanju fer i demokratskih izbora u Makedoniji, ocijenivši da je podrška građana konceptu makedonske Vlade - jedno društvo za sve - jaka regionalna poruka.

"Povjerenje građana iskazano na izborima za vašu viziju o jednom društvu za sve i o integrativnoj politici koju vodite jaka je poruka za Makedoniju, ali i za Balkan. To povjerenje je plod vašeg dosljednog zalaganja i uvjerenja da je moguće da se živi zajedno. To je veliki iskorak za Makedoniju i cijeli region. BiH isto tako vidi budućnost u ovakvim politikama koje vode ka evroatlanskim perspektivama", rekao je Zvizdić.

On smatra da bi članstvo Makedonije u NATO bila jaka poruka za cijeli region, čije je mjesto u EU i NATO.

Zaev je rekao da će makedonska Vlada nastaviti da razvija koncept jednog društva za sve u kome je svaki građanin podjednako važan i u kome su prioriteti potrebe građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije