BiH

Zvizdić o migrantskoj krizi: Poštovati Ustav, a ne partijske instrukcije

Zvizdić o migrantskoj krizi: Poštovati Ustav, a ne partijske instrukcije
Foto: N.N. | Zvizdić o migrantskoj krizi: Poštovati Ustav, a ne partijske instrukcije

SARAJEVO - Ustav Bosne i Hercegovine nedvosmisleno navodi da su njene institucije isključivo nadležne za pitanje migracija, viza i azila te da je BiH svojim Ustavom normirala da će poštovati međunarodne konvencije i standarde koje regulišu osnovna ljudska prava, kao što je Ženevska konvencija I - IV o zaštiti žrtava rata s Dopunskim protokolima te Konvencija koja se odnosi na status izbjeglica s pratećim Protokolom.

To je istaknuto u saopštenju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Denisa Zvizdića, zbog, kako je pojašnjeno, pravilnog informisanja javnosti, a slijedom paušalnih izjava pojedinih zvaničnika u vezi s pitanjem migranata.

Zvizdić zato  smatra potrebnim sve učesnike još jednom podsjetiti na važeće ustavne i zakonske odredbe, s ciljem osiguranja vladavine prava kao jednog od temeljnih principa modernih društava i demokratija.

"Svi dužnosnici u BiH imaju obavezu da poštuju i provode Ustav i zakone, a ne partijske instrukcije, te je neophodno zaustaviti praksu koja u BiH već predugo traje, samovoljnog i neutemeljenog interpretiranja ustava i zakona", potcrtao je. 

Također, napomenuo je da je, u skladu s odredbama Zakona o Savjetu ministara BiH te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, Ministarstvo sigurnosti nadležno da kreira, stara se i provodi politiku useljavanja i azila u BiH, kao i da uređuje procedure i način organizacije službe vezano za kretanje i boravak stranaca u BiH, dok je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice nadležno za staranje o pravima i pitanjima izbjeglica i osoba pod supsidijarnom zaštitom u BiH, nakon utvrđivanja njihovog statusa.

Zakon o azilu

Osim toga, podsjetio je da BiH ima i Zakon o azilu kojim se reguliše način postupanja i procedure u slučaju masovnog priliva migranata, postupanja nadležnih službi, kao i pravā i zaštitā koje migranti uživaju.

"U tom kontekstu, a u skladu s Poglavljem III Zakona o azilu, Vijeće ministara je nadležno da, na osnovu prijedloga Ministarstva sigurnosti u slučaju masovnog priliva migranata, donese potrebne odluke i planove u cilju privremene zaštite, što je Vijeće ministara i uradilo na sjednici održanoj 15. maja, kada je usvojen nacrt Plana jasno definiranih hitnih mjera te Koordinaciono tijelo za migracije preimenovano u Operativni štab", podsjetio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zvizdić je ukazao da je, u skladu s navedenim, Savjet ministara BiH jedino tijelo koje je, shodno važećim zakonima, nadležno da donosi odluke i mjere s ciljem adekvatnog rješavanja novonastalih okolnosti te da se u slučaju migranata, kao i osoba koje su u procesu traženja azila, radi o realizaciji nadležnosti BiH u cilju implementacije preuzetih međunarodnih konvencija i obaveza.

U tom smislu, naglasio je, sam Ustav BiH u članu III stav 2. jasno navodi da će svaki entitet pružiti svu potrebu podršku vladi BiH da ispoštuje preuzete međunarodne obaveze. 

"Stoga je neophodno ukazati na bezuspješan pokušaj zamjene teza prema kojoj niži nivo vlasti, u ovom slučaju MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona, određuje mjesto i način na koji će biti smješteni migranti, što je u suprotnosti sa važećim zakonima i može se tumačiti i kao potpuno neustavna zabrana slobode kretanja, koja je Ustavom zagarantovano pravo svim osobama na teritoriji BiH, izuzev kada je to zakonom drugačije određeno", istaknuto je u saopštenju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. 

Savjet ministara postupao u skladu sa ovlaštenjima

Dakle, zaključio je Zvizdić, Savjet ministara BiH je postupao isključivo u skladu sa svojim ovlaštenjima, dok će Operativni štab za pitanje migracija preuzeti predviđenu ulogu s ciljem davanja prijedloga za rješavanje daljnje problematike vezane za pitanja smještaja i pružanja zaštite migrantima u BiH.

Na kraju je napomenuo da će biti proveden postupak zbog utvrđivanja odgovornosti za neovlašteno plasiranje u javnosti proizvoljnih i nepostojećih zaključaka Savjeta ministara BiH, posebno u dijelu koji govori o "izolaciji i praćenju migranata radi sprečavanja miješanja sa domicilnim stanovništvom", s obzirom na to da bi zaključci, osim što su izmišljeni, bili i u suprotnosti s međunarodnim standardima u vezi s pružanjem zaštite osobama koja u BiH izraze namjeru ili su u postupku traženja azila.                                                          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije