BiH

Zvizdić optužio Vladu RS da blokira Transportnu zajednicu

Zvizdić optužio Vladu RS da blokira Transportnu zajednicu
Foto: Ilustracija | Zvizdić optužio Vladu RS da blokira Transportnu zajednicu

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić optužio je Vladu Republike Srpske da blokira potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici.

"Blokadu potpisivanja je u posljednjoj fazi napravila Vlada Republike Srpske, jer je unutar tri dana poslala tri različita mišljenja, a svako je značilo stopiranje potpisivanja ugovora jer je predstavljalo promjenu uvjeta potpisivanja ugovora. 2009. smo pokrenuli potpisivanje sporazuma, 2010. potvrdilo ga je Predsjedništvo BiH. Radilo se na pripremama i aneksima, a u februaru ove godine ministar Ismir Jusko je parafirao ugovor. Od tada nismo dobili niti jednu značajniju primjedbu. Vlada FBiH je u aprilu dala svoje mišljenje, a par dana prije Samita dobili smo mišljenje Republike Srpske koje ne samo da je čudno, već i provokativno, gdje kažu da ugovor o Transportnoj zajednici treba potpisati kada BiH postane članica Evropske unije", izjavio je Zvizdić u emisiji "Dan uživo" televizije "N1".

On kaže da se telefonskom sjednicom pokušao pokazati nivo kredibiliteta, ali da "ni tada nije bio jasan stav Vlade Republike Srpske, jer je treći uslov koji pominje vaninstitucionalno rotiranje entitetskih i državnih ministara za Savjet ministara BiH bilo potpuno neprihvatljivo".

"Sjednica nije okončana jer smo spoznali da postoji uvjet o rotaciji entitetskog sa državnim ministrima. Kada su spoznali da je napravljena velika šteta svim građanima, entitetima i BiH - promijenili su mišljenje. Ministar Jusko je kontaktirao resornog kolegu i mislim da se ide ka finiširanju takvog stava koji će omogućiti usvajanje i potpisivanje ugovora o Transportnoj zajednici. Mislim da ćemo to uraditi vrlo brzo, govorim o narednim danima, a ne sedmicama i mjesecima", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Na pitanje da li je istina da je komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han uputio pismo gdje je bio prilično oštar i zaprijetio da BiH neće dobiti obećani novac ako se ne potpiše ugovor o Transportnoj zajednici, Zvizdić kaže:

"Da, pismo je stiglo, ali Han i predstavnici evropskih institucija nisu tako oštri, već govore diplomatskim i stručnim rječnikom. Rekao je ono što smo i mi poručili. BiH je dobila četiri projekta, od ukupno šest odobrenih iz cijelog regiona. To je ogroman uspjeh i na tome su nam svi čestitali. Rečeno je da je neophodno potpisivanje Ugovora o Transportnoj zajednici, bez zadatog roka. Ako su projekti odobreni, a mi želimo da realizacije krene što prije, onda je logično da taj posao moramo uraditi brzo, a ne za 6 ili 9 mjeseci. Dobili smo grant sredstva u iznosu 46 miliona eura i entiteti odnosno vlade i preduzeća moraju kreirati finansijske kapacitete kako bi krenuli u operativni dio. Pokušaj opstrukcije potpisivanja ugovora o Transportnoj zajednici je učinjen kako bi se poslala poruka da ne funkcioniše Vijeće ministara BiH. To je bio loš potez i loša poruka koja će imati negativne reperkusije. Ali, sada je stvar promijenjena i ugovor o TZ će biti potpisan".

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije