BiH

Zvizdić unio razdor u SDA

Zvizdić unio razdor u SDA
Zvizdić unio razdor u SDA

SARAJEVO - Sutrašnja sjednica Predsjedništva SDA, na kojoj bi ovaj najviši organ stranke trebalo da predloži mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, mogla bi da bude izuzetno turbulentna i da dovede do velikog raskola u stranci po pitanju kandidature jednog čovjeka - Denisa Zvizdića.

Zvizdića, inače člana stranačkog Predsjedništva, na sjednici Kolegija SDA u utorak za mandatara je predložio Bakir Izetbegović osobno, zamjenik predsjednika i trenutno prvi čovjek stranke.

Ovakav Izetbegovićev potez, ističu, može se protumačiti i kao pokušaj potpunog umanjivanja utjecaja Adila Osmanovića, glavnog Izetbegovićevog oponenta, inače predvodnika suprotne, Tihićeve (reformatorske) struje, koji je slovio za glavnog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

"Ne bih želio ništa negativno reći o Denisu Zvizdiću, ali želim podsjetiti da u BiH ima mnogo problema. A glavna pretpostavka rješavanja tih problema je da stranka pobjednica bude kompaktna. Rekao sam i na sjednici Kolegija da SDA ima potpredsjednike i da bi bilo logično da tu odgovornu poziciju nosi neko od njih", kaže Sadik Ahmetović, jedan od sedmorice potpredsjednika SDA, te dodao da će za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara predložiti Adila Osmanovića.

"To bi pomirilo sve probleme koje imamo u SDA i omogućilo da se stranka u punom kapacitetu, a prije svega jedinstvena suoči sa svim nevoljama koje pritišću BiH", rekao je Ahmetović.

I Sanjin Halimović, također jedan od potpredsjednika partije, očekuje turbulentnu sjednicu stranačkog Predsjedništva.

"Kadrovska komisija je ta koja utvrđuje listu kandidata i ja očekujem da će, osim Zvizdića, na njoj biti još najmanje dva, a jedan od njih i Osmanović. Tačno je da nisu usaglašeni stavovi i različito se gleda na Zvizdićevu kandidaturu i zato očekujem žustru raspravu", ističe Halimović.

No, on ne vjeruje da rasplet situacije može uzdrmati same temelje stranke nekoliko mjeseci uoči kongresa.

Safet Softić, još jedan potpredsjednik SDA, podsjeća na veliku infrastrukturu partije te ističe kako su različita mišljenja i stavovi nešto sasvim normalno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije