BiH

Mudžahedini iz BiH imali direktnu vezu sa Bin Ladenom

Mudžahedini iz BiH imali direktnu vezu sa Bin Ladenom
Mudžahedini iz BiH imali direktnu vezu sa Bin Ladenom

SARAJEVO - Odjeljenje službe bezbjednosti Trećeg korpusa Armije BiH imalo je tačne podatke o brojevima telefona i faksa za komunikaciju pripadnika odreda "El mudžahedin" sa organizacijama i pojedincima u zemljama Zaliva, Evrope i Amerike, među kojima je bio i Osama Bin Laden, dokazuje strogo povjerljiva informacija ovog odjeljenja u koju je Srna imala uvid.

U dokumentu broj 03/1-174-265-1, Odjeljenja službe bezbjednosti Trećeg korpusa Armije BiH od 31. oktobra 1995. godine, pod oznakom "Vojna tajna - strogo povjerljivo", navodi se da je za "pošiljke u zemlje Zaliva zadužen Muhamed Al-Kasim, koji ima broj 00966123992".

U ovoj informaciji iz oktobra 1995. godine, kada je komandant Trećeg korpusa Armije BiH bio Sakib Mahmuljin, dodaje se da Al-Kasim "pošiljke dalje distribuira" na 24 "imena i broja".

"Što se tiče evropskih zemalja za distribuciju novina zadužen je Kulturni islamski centar u Milanu - Italija, broj 0039266802777", navodi se u dokumentu.

Dodaje se da se iz Kulturnog islamskog centra u Milanu dalje vrši distribucija prema osam brojeva, među kojima je i broj 00441716242462 vođe terorističke mreže Al kaida Osame Bin Ladena.

"Za područje Amerike zadužen je Ebu Muvefak na broju 0017139815604", navodi se u informaciji i dodaje da Muvefak dalju distribuciju vrši prema dva broja.

U dokumentu se ističe da su ovi podaci "tačni", a da je njihov izvor "sasvim pouzdan".

Informacija Odjeljenja službe bezbjednosti Trećeg korpusa Armije BiH o kontaktima pripadnika odreda "El mudžahedin", koji su počinili broje ratne zločine nad Srbima, upravi bezbjednosti Glavnog štaba Armije BiH upućena je 31. oktobra 1995. godine, u vrijeme kada je Trećim korpusom komandovao Sakib Mahmuljin.

Tužilaštvo BiH izdalo je 11. marta ove godine naredbu o neprovođenju istrage protiv Mahmuljina i nekadašnjeg načelnika Centra službi bezbjednosti Zenica Šefika Džaferovića za ratne zločine, sa kojim su u vezu dovedeni brojnim dokumentima koje je Tužilaštvu BiH proslijedio bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije