BiH

Od 1. septembra moguća nova blokada

Od 1. septembra moguća nova blokada
Od 1. septembra moguća nova blokada
R. Čengić

SARAJEVO Od 1. septembra u BiH bi ponovo moglo doći do blokade raspodjele javnih prihoda prikupljenih kroz porez na dodatnu vrijednost (PDV), jer i dalje nema saglasnosti među entitetima o principima raspodjele.

Na ovu mogućnost upozoravaju neki od članova UO Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji dogovaraju principe raspodjele javnih prihoda.

`Nema razloga da se ne dogovorimo, ali ne vidim da ima i nekih pomaka na osnovu kojih bismo se mogli dogovoriti`, ističe Hajrudin Hadžimehanović, pomoćnik ministra finansija FBiH. I u Ministarstvu finansija RS su potvrdili da proteklih sedmica nije bilo konkretnih dogovora. Hadžimehanović, pak, napominje da bi novi problem u postizanju dogovora moglo biti i to što su neki podaci UIO BiH, koji se odnose na prvih pet ili šest mjeseci, iznenada promijenjeni.

`Mi ćemo tražiti pojašnjenja o tim izmjenama, jer novi podaci značajno mijenjaju sliku dosadašnjeg stanja`, kaže Mehanović, odbijajući da pojasni o kojim podacima se radi prije nego u ovom ministarstvu izvrše sve potrebne analize.

Od 1. septembra van snage će biti privremena odluka o raspodjeli javnih prihoda prikupljenih kroz PDV, donijeta prije mjesec. Prema ovoj odluci, javni prihodi koji ostanu nakon servisiranja države i vanjskog duga dijele se na način da FBiH dobije 65,9 odsto, RS 31,2, a Brčko distrikt 2,9 odsto. Mjesečno se na jedinstvenom računu BiH prikupi oko 250 miliona KM prihoda od PDV-a.

Prema aktuelnom zakonodavstvu, raspodjela bi se trebala obavljati na osnovu prijava o krajnjoj potrošnji na nivou entiteta. No, kako je prema procjenama vlasti u RS oko 40 odsto tih prijava netačno, od početka ove godine raspodjela se obavlja na osnovu učešća u prikupljanju PDV-a.

U FBiH tvrde da bi prema tim prijavama Federacija trebala dobiti oko 66 ili 66,5, distrikt Brčko 3,5 do 3,7, a RS oko 30,5 odsto javnih prihoda od PDV-a, no iz RS insistiraju da ovom entitetu pripada 32 ili najmanje 31,5 odsto. Ovaj sukob traje od početka godine, uz tvrdnje nadležnih iz RS da je ovaj entitet tokom prošle godine, kada je raspodjela vršena na osnovu fiksnih koeficijenata, zakinut za nekoliko desetina miliona KM.

Predsjedavajući UO UIO BiH Piter Nikol juče nije bio spreman razgovarati za medije.

Bašić: `Zakon jasan i trebalo bi ga primijeniti`

Haris Bašić, ekspertni član UO UIO BiH u ime države BiH, kaže da neće prihvatiti nikakav dogovor koji se ne temelji na zakonu.

`Zakon je jasan i treba ga dosljedno primjenjivati. Možda on nije najbolji, ali principijelno treba voditi računa o tome da neko može tužiti UO UIO BiH jer zakon nije ispoštovan`, kaže Bašić, istakavši da je za njega `jedina pravična raspodjela` na osnovu krajnje potrošnje.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije
}