Društvo

200 lijekova "na čekanju" uskoro će biti registrovano

200 lijekova "na čekanju" uskoro će biti registrovano
Foto: Anadolija | Zolak: Cijene lijekova koji se izdaju bez recepta u padu

BANJALUKA - Problem čekanja više od 200 lijekova na registraciju, zbog odluke o visini naknada za Komisiju za lijekove, koja radi pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, već narednih dana trebalo bi da bude riješen.

Potvrdio je danas Aleksandar Zolak, v.d. direktora Agencije, nakon sastanka sa Draganom Bogdanićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS.

"Na stalnoj sam vezi s Vijećem ministara BiH i očekujem da se taj problem riješi u narednim danima", rekao je Zolak.

Ranije je Zolak izjavljivao da neće potpisati rješenje za određivanje naknada Komisiji za lijekove sve dok Savjet ministara ne donese podzakonski akt koji to definiše u formi odluke, što je, kako je navodio, njihova dužnost.

Zolak i Bogdanić su danas razgovarali o problemima s kojima se Agencija susreće, a između ostalog i o podrumskim prostorijama koje nakon poplava 2014. nisu adekvatno sanirane, te dogovorili da Agencija sprovede nabavku za radove, što će im se u narednom periodu odbiti od kirije koju plaćaju oko 20.000 KM na godišnjem nivou.

"Na prethodnom sastanku ministarske konferencije BiH tražio sam da organizujemo jedan sastanak na temu Agencije i evo sad sam mnogo bolje informisan. Znam koje su poteškoće i na ministarskoj konferenciji ću tražiti da se ti problemi razriješe", rekao je Bogdanić.

Razgovarali su i o cijenama lijekova i kako je rekao Bogdanić, od donošenja Pravilnika treba da prođe neko vrijeme da se može napraviti kvalitetna analiza, kako bi vidjeli koliko su uspjeli postići niže cijene lijekova.

Dodao je da su određeni lijekovi koji su na slobodnom tržištu cijenom porasli, što nisu rezultati koji su očekivani.

Zolak je dodao da su oni koji kupuju lijekove bez recepta osjetili povećanje cijena, ali to je bilo privremenog karaktera, kao jedna vrsta pokušaja industrije da kompenzuje gubitke koje je trpjela na lijekovima koji se izdaju na recept, i to već sada ima trend opadanja pa i cijene lijekova bez recepta polako padaju zbog tržišne utakmice.

Ističe da će kada dobiju izvještaj o potrošnji lijekova znati konačan ishod, a sada se govori o procjeni.

"Procjene su da će tu biti 10-12 odsto ušteda, ali primarno za zdravstvene institucije i sisteme, znači fondove", rekao je Zolak.

Zolak je rekao da cijena lijekova kod nas i u Srbiji ne može biti ista zbog različitih marži PDV-a , što znači da je u startu u BiH lijek skuplji 20 odsto.

Govoreći o materinskom dodatku, Bogdanić je rekao da je to dobra odluka te da će budžet trpjeti sa 30 miliona KM, ali je to obaveza društva.

Ističe da su preuzeli zaštitne mehanizme kako ne bi došlo do zloupotreba te da je naredna mjera da Vlada RS preuzme obaveze za zaposlene porodilje.

Što se tiče Nacrta zakona o zabrani pušenja, Bogdanić kaže da on treba ući u proceduru, te da ako je sprovodiv u svim zemljama, ne vidi razlog zašto ne bi bio i kod nas, a ostavljen je prostor i za korekcije.

Bira se UO Fonda solidarnosti

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da će danas na sjednici Vlade RS biti izabran Upravni odbor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu i formirane komisije.

Prema njegovim riječima, primjena Zakona o Fondu solidarnosti će početi od 1. januara sljedeće godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije