Društvo

"Dvoglavi orao" riječ godine u Švajcarskoj

"Dvoglavi orao" riječ godine u Švajcarskoj
Foto: Tanjug/AP | "Dvoglavi orao" riječ godine u Švajcarskoj

BERN - Nakon što je gest švajcarskih fudbalera, porijeklom sa Kosova, koji su na Mundijalu u Rusiji pokazujući dvogalavog orla provocirali srpske reprezentativce, izazvao u Švajcarskoj velike debate i uzburkao javnost, ta riječ je dobila titulu "riječ godine".

Dvoglavog orla (doppeladler) na utakmici su pokazivali Džerdan Šaćiri i Granit Džaka, a njihov potez je polarizovalo švajcarsko društvo, a postavljalo se čak i pitanje lojalnosti Švajcarca stranog porijekla koji imaju dvojno državljanstvo.

"Dvoglavi orao je 2018. izazvao veliku buru i još će se dugo pominjati u debatama", navodi se u obrazloženju odluke Visoke škole za primjenjenu nauku (ZHAW) prilikom izbora riječi godine.

Ta riječ je pobijedila i na njemačkom i na italijanskom govornom području.

ZHAW je, prilikom utvrđivanja riječi godine, analizirala najveću arhivu tekstova Švajcarske i desetočlani žiri je imao u vidu i ono o čemu se najviše pričalo u ovoj godini.

Riječ godine se u Švajcarskoj utvrđuje od 2003. godine, a od prošle godine odgovornost za to preuzeo je departman za primijenjenu lingvistiku ZHAW.

Od tada se pokrivaju svi jezički regioni Švajcarske i po prvi put je ove godine utvrđena i riječ godine na italijanskom.

Kada je riječ na francuskom govornom području riječ godine je "mentalna preopterećenost" (ćarge mentale).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije