Društvo

"Elektrodistribucija Sarajevo" nezakonito obrađivala podatke građana

"Elektrodistribucija Sarajevo" nezakonito obrađivala podatke građana
Foto: Ilustracija | "Elektrodistribucija Sarajevo" nezakonito obrađivala podatke građana

SARAJEVO - Sud BiH odbio je kao neosnovanu tužbu "Elektrodistribucije Sarajevo", kojom je traženo poništenje rješenja Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, prema kojem je ovo preduzeće nezakonito obrađivalo podatke o jedinstvenom matičnom broju građana.

Sud je zaključio da se, suprotno navodima optužbe, osporeno rješenje zasniva na pravilno utvrđenim činjenicama i primjeni zakona, saopšteno je danas iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH. 

Iz ove agencije pojašnjavaju da je potrošač, čiji idintitet nije naveden, podnio prigovor Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH protiv "Elektrodistribucije Sarajevo", zbog uzimanja kopije kupoprodajnog ugovora, prilikom prijave promjene vlasnika stana, odnosno potrošača.

Po zaprimljenom prigovoru, Agencija je pokrenula postupak kontrole zakonitosti poteza "Elektodistribucije" i utvrdila da u ovom preduzeću pri zasnivanju ugovora o isporuci električne energije, promjeni vlasnika stana, zahtijevaju kupoprodajni ugovor kao dokaz i zakonski osnov za zasnivanje pretplatničkog ugovora odnosno priključka kupca, navodi se u saopštenju.

Nakon što je utvrdila povredu Zakona o zaštiti ličnih podataka, Agencija je rješenjem naložila "Elektrodistribuciji Sarajevo" da vrati kopiju kupoprodajnog ugovora podnosiocu prigovora, te je nakon izvršenog inspekcijskog nadzora utvrdila da kompanija obrađuje podatke o jedinstvenom matičnom broju, suprotno zakonskoj obavezi kontrolora da obrađuju lične podatke na pravičan i zakonit način.

Sud BiH je u presudi zauzeo stav da je odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH pravilna i zakonita, te da je Agencija, u konkretnom slučaju, pravilno primijenila materijalni propis kada je utvrdila da nije ispoštovano jedno od osnovnih načela obrade ličnih podataka.

"Slijedom navedenog, Javno preduzeće 'Elektroprivreda BiH' dd Sarajevo - Podružnica 'Elektrodistribucija Sarajevo' nije nadležna prema presudi za propisivanje obaveze dostavljanja kopije ugovora o kupoprodaji, niti vođenju evidencija tih ugovora, niti dostava kopija ugovora predstavlja minimum neophodnih podataka za zasnivanje pretplatničkog odnosa, jer se podaci mogu pribaviti uvidom u ispravu i pozivanjem na istu, bez potrebe da se posjeduje kopija", navodi se u saopštenju.

Agencija zaključuje da "Elektrodistribucija Sarajevo" nema pravo na obradu podataka iz ugovora o kupoprodaji, posebno jer je propisano da se ugovor o korištenju distribucijske mreže zaključuje, uz predočenje odgovarajuće isprave o promjeni vlasništva, a nije propisano da je prilikom zasnivanja ugovornog odnosa potrebno dostaviti i ostaviti na raspolaganje kopiju ugovora o kupoprodaji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije