Društvo

420 vrhunskih ljekara na jednom mjestu

420 vrhunskih ljekara na jednom mjestu
Foto: Jelena Đurđević | 420 vrhunskih ljekara na jednom mjestu

TESLIĆ - Radni dio međunarodnog medicinskog kongresa Medicinskog foruma jugoistočne Evrope počeo je u petak u Banji Vrućici, u Tesliću, a na ovom događaju od izuzetnog značaja za zdravstveni sistem Republike Srpske učestvuje 220 ljekara iz RS i 200 ljekara iz inostranstva.

Kongres traje od 6. do 9. septembra i biće bodovan sa maksimalnih 16 bodova.

"Ovo je najznačajniji događaj u istoriji medicine RS, a na njemu imamo predstavnike 20 zemalja. Predavači su iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, RS, Bugarske, Litvanije, Ukrajine, Bjelorusije, Katara i drugih zemalja", rekao je Siniša Miljković, predsjednik Društva doktora medicine RS.

Istakao je da je na otvaranju ovog kongresa bio prisutan i predsjednik Svjetske medicinske asocijacije te da je održao predavanje i govor.

"Najznačajnije teme su vezane za bolesti od kojih najveći broj ljudi u RS obolijeva, a to su dijabetes, hipertenzija, srčani udar, onkološke bolesti, hirurška stanja, vakcinacija, kao i prevencija bolesti", pojasnio je Miljković te dodao da su na ovom kongresu pokriveni najznačajniji aspekti medicine.

Naglasio je da su kardiovaskularne bolesti, o kojima će biti riječi na kongresu, najzastupljenije, kako kod nas tako i u svijetu.

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, rekao je da je ovaj kongres veoma važan, kako za zdravstveni sistem tako i za Društvo doktora medicine RS, koje obilježava svoju 25. godišnjicu.

"Ovo je prilika da se naši ljekari predstave svojim iskustvima i radovima, ali isto tako i da se upoznaju s radovima ljekara iz inostranstva", naglasio je Bogdanić.

Naveo je da je u proteklim godinama mnogo uloženo u zdravstvo u RS, a neki od primjera su UKC RS, koji je rekonstruisan i potpuno nov.

Dražan Erić, šef Plastične hirurgije u Dohi i jedan od predavača na kongresu, kazao je da se njegovo predavanje odnosilo na replantaciju prstiju, mikrohirurgiju šake, odnosno na mogućnosti rekonstruktivne hirurgije u hirurgiji šake.

"To su veoma zahtjevne operacije, jer da biste napravili jednu operaciju replantacije prstiju ili replantacije šake ili rekonstrukciju šake, vi morate da završite plastično-rekonstruktivnu hirurgiju kao svoju specijalizaciju, a onda da napravite jednu nadogradnju u hirurgiji šake i mikrohirurgiji šake", pojasnio je Erić

Andrej Kehajov, predsjednik Medicinskog foruma za jugoistočnu Evropu, rekao je da je ministar Bogdanić bio na kongresu u Sofiji, gdje je vidio značaj naučnog aspekta kongresa.

"Ovaj kongres je organizovan na visokom nivou, a obrađivaće se izuzetno značajne teme", istakao je Kehajov.

Jelena Firesku-Govedarica, načelnik Službe za infektivne bolesti Univerzitetske bolnice u Foči, istakla je da je pad obuhvata MMR vakcinom doveo do epidemije morbila, kako kod nas tako i u okruženju.

"Moramo preporučiti vakcinaciju djece. To je primarno i najbolja zaštita, a vakcinacija je pritom bezazlena", kazala je Jelena Firesku-Govedarica.

Aleksandar Radošević, generalni direktor Zdravstveno-turističkog centra "Banja Vrućica" naveo je da je ovaj kongres veoma značajan za Banju Vrućicu.

"Imali smo čast da predsjednik Svjetske medicinske asocijacije posjeti naš kompleks i upozna se sa mogućnostima, kapacitetima i programima našeg centra", rekao je Radošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije