Društvo

Akcija "S ljubavlju hrabrim srcima", aktivan humanitarni broj 1411

Akcija "S ljubavlju hrabrim srcima", aktivan humanitarni broj 1411
Foto: N.N. | Akcija "S ljubavlju hrabrim srcima", aktivan humanitarni broj 1411

BANJALUKA - Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović tradicionalno i ove godine, deveti put po redu, provodi se humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima".

Sredstva prikupljena u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima" biće iskorištena za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja, rečeno je Srni u kabinetu predsjednika Republike Željke Cvijanović.

U Republici Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korištenje robotike, a takav savremeni tretman trenutno ne mogu dobiti ni u Republici Srpskoj ni u Srbiji.

Direktan efekat primjene savremene robotike je značajno bolji ishod rehabilitacije i podizanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spina bifide, te povredama glave i kičmene moždine.

Novina je da su partneri predsjednika Republike u ovogodišnjoj humanitarnoj akciji mladi umjetnici iz različitih dijelova Republike Srpske, koji će svojim umjetničkim performansom pokušati da, zajedničkim snagama, obezbijede pomoć za svoje drugare koji imaju potrebu za robotski asistiranom rehabilitacijom.

Riječ je o mladim talentima iz Gradiške, Prijedora, Bijeljine, Ugljevika, Teslića, Trebinja, Istočnog Sarajeva, Doboja, Mrkonjić Grada, Prnjavora, Drvara, Banjaluke i Zvornika.

U okviru akcije, od juče je aktivan i m:tel humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj građani će biti u mogućnosti da, sve do Božića, 7. januara, podrže akciju sa jednom KM.

Za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija Republike Srpske otvorilo je račun posebnih namjena "S ljubavlju hrabrim srcima" broj 571-010-00002700-15 kod Komercijalne banke.

U okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" 23. decembra sa početkom u 17.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci biće održano donatorsko veče, u toku koje će građani biti u prilici da razgovaraju sa nekim od poznatih ličnosti koje podržavaju akciju.

Prvo donatorska veče održano je 2010. godine za djecu oboljelu od malignih bolesti, a potom 2011. - za djecu sa posebnim potrebama i poremećajima u razvoju, 2012. - za djecu oboljelu od dijabetesa melitusa tipa jedan,

2013. godine za djecu sa autizmom, 2014. godine za izgradnju Roditeljske kuće u Banjaluci, 2015. - za djecu sa rijetkim genetskim oboljenjima, 2016. - za Centar za prevenciju razvojnih teškoća "Za majku i dijete" i 2017. godine za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije