Društvo

Akcija "Spasimo Jasminov vid"

Akcija "Spasimo Jasminov vid"
Akcija "Spasimo Jasminov vid"

SANSKI MOST - Crveni križ Sanski Most pokrenuo je akciju pod nazivom "Spasimo Jasminov vid", a prema riječima predsjednika ove organizacije Rasima Handanovića, cilj je da prikupe 4.000 maraka za operaciju očiju Jasmina Deranića (27).

Operacija bi trebalo da bude obavljena na klinici "Svjetlost" u Zagrebu. Liječenje ovog mladića, kojem je zbog teškog oboljenja od dijabetesa ugrožen vid, zaustavljeno je zbog izuzetno teške ekonomske situacije u kojoj živi sa svojom majkom. Zbog nemogućnosti da plati troškove putovanja nije uspio otići na zakazanu operaciju očiju u Zagreb prije dvije godine. Nakon što su prije izvjesnog vremena "Nezavisne novine" objavile priču o ovom mladiću, ljudi iz specijalizirane oftalmološke klinike "Svjetlost" omogućili su mu besplatno liječenje u Banjaluci i Zagrebu.

"Nakon niza tretmana moj vid je spasen i značajno se popravio. Boravio sam u Zagrebu nekoliko puta zahvaljujući dobrim ljudima, ali na operaciju koja je trebalo da se dogodi prije dvije godine nisam otišao jer nemam novca", kaže Deranić, koji s majkom Nerminom Islamović živi u maloj kući u selu Kruhari, koja uz to i nije u njihovom vlasništvu. Ona je nezaposlena, a mladić je zbog spomenutih zdravstvenih problema nesposoban za bilo kakav rad. Deranić od svoje četvrte godine boluje od dijabetesa, opake bolesti koja je ostavila trajne posljedice po njegovo zdravlje i prijeti da mu zauvijek oduzme vid. Uz to, odlukom komisije za reviziju Ministarstva za socijalnu politiku kantona, Jasmin je ostao bez 80 maraka socijalne pomoći koju je primao.

Svi koji žele da pomognu u liječenju ovog mladića mogu to učiniti uplatom na podračun Crvenog križa kod Sparkasse bank broj: 1990440030955029 sa naznakom "Za liječenje Jasmina Deranića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije