Društvo

Alarmantno stanje u bolnici u Zenici

Alarmantno stanje u bolnici u Zenici
Alarmantno stanje u bolnici u Zenici

ZENICA - Stanje u Kantonalnoj bolnici u Zenici proteklih se mjeseci usložnilo, dugovanja su dostigla dvadesetak miliona KM, zbog čega je najveća zdravstvena ustanova u srednjoj Bosni proteklih dana imala problema sa osiguranjem uglja za grijanje, kao i nabavkom anestetika.

"Imamo zalihu anestetika za desetak dana. U skladu sa mogućnostima izvršili smo uplate za ranije isporučene lijekove, tako da se nadamo da će dobavljači uredovati isporuku anestika", rekao je Fadil Šabanović, v.d. direktora Kantonalne bolnice Zenica.

Zbog teške situacije u ustanovi za koju je u toku i izbor novog direktora, reagovao je i Sindikat doktora medicine i stomatologije KB Zenica.

"Vrijeme je da budu poduzeti konkretni koraci, jer nemamo vremena za gubljenje i političke priče koje se stalno vode u vezi s bolnicom. Ne možemo čekati, jer je sav pritisak na nama", upozorio je Meho Kovačević, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KB Zenica.

Dodao je da su odlučili da upute protestnu notu svim političkim subjektima, menadžmentu bolnice, Vladi ZDK, Zavodu zdravstvenog osiguranja ZDK, od kojih traže hitnu sjednicu na kojoj treba da bude raspravljano o stanju u bolnici.

"U postojećim uslovima ne možemo pacijentima garantovati uslugu koja im je potrebna", istakao je Kovačević.

Iz Sindikata ističu da je stanje alarmantno i da će ako izostanu hitne reakcije, u pitanje doći opstanak Kantonalne bolnice Zenica, ali i zdravstvena zaštita više od 400.000 stanovnika ZDK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije