Društvo

Alen Šeranić najbolji ministar u Vladi RS

Alen Šeranić najbolji ministar u Vladi RS
Foto: N.N. | Alen Šeranić najbolji ministar u Vladi RS

Čitaoci "Nezavisnih novina" su proteklih dana glasali za najbolje ministre putem portala www.nezavisne.com, portala koji prati 1.500.000 čitalaca širom svijeta, portala koji broji preko 20 miliona otvaranja stranica mjesečno.

Čitaoci su birali najbolje ministre u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine. Kako su čitaoci ocijenili rad ministara, možete pogledati na portalu www.nezavisne.com, a koji ministri su u 2018. proglašeni najboljima  saznaćemo ovog momenta.

Najbolji ministar u Vladi Republike Srpske je Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije, a nagradu mu je uručila Vesna Iliktarević, urednica "Nezavisnih novina".

"Zahvaljujem se na prestižnoj nagradi koja iz godine u godinu povećava i transparentnost i odgovornost svih nas koji je dobijemo. Za ovu nagradu je zaslužan timski rad i zahvaljujem se predsjednici Republike Srpske i koelegama u Vladi koji su mi ukazali povjerenje", rekao je Šeranić.

Alen Šeranić je rođen 1977. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet je završio na Univerzitetu u Banjaluci 2004. Dodatnu edukaciju iz porodične medicine završio je 2007. godine, a specijalizaciju iz epidemiologije 2015. Master tezu u okviru master studija "Ljudski resursi u zdravstvu" odbranio je na Kil univerzitetu u Velikoj Britaniji, 2010. godine.

Po završetku fakulteta, kao doktor medicine radio je tri godine u Domu zdravlja Ključ u službama porodične medicine i hitne medicinske pomoći, nakon čega je 2007. godine karijeru nastavio na različitim pozicijama u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS. Od maja 2018. godine obavljao je funkciju ministra nauke i tehnologije, te od oktobra 2018. godine, po ovlaštenju predsjednice Vlade, i funkciju ministra prosvjete i kulture. Jedan je od osnivača Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske, a bio je učesnik i predavač na mnogim međunarodnim i republičkim konferencijama i seminarima, te koordinator mnogih međunarodnih i republičkih projekata.

Ministarstvo nauke i tehnologije pokrenulo je u posljednjih nekoliko mjeseci niz aktivnosti koje imaju za cilj otvaranje institucije prema partnerima u poslovnom i civilnom sektoru, te podsticanje aktivne kolaboracije između različitih aktera na tržištu.

Kao ministar radio je na projektu simboličkog naziva "pet i", koji treba da definiše fleksibilan i moderan institucionalni okvir koji će otvoriti put domaćim istraživačima i inovatorima da svoju izvrsnost verifikuju na internacionalnom planu. Radio je i na uvezivanju civilnog sektora i poslovne zajednice, kao i pilotmapiranju potreba i izazova s kojima se suočava naučnoistraživačka zajednica i poslovni sektor. Ministarstvo je pokrenulo pregovore usmjerene ka podršci Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj, za podršku kroz IPA 2, Horizont 2020, Eureka i Dunavski prekogranični program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije