Društvo

Almas Smajlović: Umjesto gitare izabrao loptu

Almas Smajlović: Umjesto gitare izabrao loptu
Almas Smajlović: Umjesto gitare izabrao loptu
Šejla Ibrić

"Erogene zone" nedavno su obilježile desetogodišnjicu svoga postojanja i trenutno se pripremaju za koncertnu promociju novog DVD izdanja "Mi nismo isti". Ovaj DVD je snimljen na njihovom anplagd koncertu koji je održan 19. maja prošle godine u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo. Ovo izdanje, koje sadrži 15 pjesama s njihova tri albuma, tokom februara predstaviće i u Tuzli, Banjaluci, Zenici, Bihaću, Mostaru, Goraždu i Sarajevu.

A, čovjek koji stoji iza benda `Erogene zone` zove se Almas Smajlović. Rođen je u Berlinu u Njemačkoj, koji i danas često posjećuje. Uprkos teškoćama s kojima se susretao tokom ovih godina, uspio je ovaj bend, čiji je frontmen i gitarista zadržati na muzičkoj sceni. Cijeli život posvetio je muzici. A, da je sudbina drugačije htjela, možda bismo ga danas gledali na košarkaškom terenu.

OD SPORTA DO MUZIKE

`Košarka je moja neprežaljena ljubav. Nema specijalnog razloga mog odustanka od ovog sporta. Možda zbog mog interesovanja prema curicama, a u sedmom razredu osnovne škole nisam mogao da uskladim sve. Naravno, moguće je, ali ja nisam uspio`, priča Almas. 

I danas se, kaže, sjeća svoje tadašnje, ujedno i prve ljubavi:

`Zove se Emira. Išli smo zajedno u osnovnu školu. Bila je moja velika simpatija. Čuo sam da je završila balet.`

Poslije košarke, Almas je u prvom razredu srednje škole počeo trenirati rukomet u kojem je takođe bio uspješan, pa je je u kratkom vremenkom periodu postao član Rukometnog kluba Bosna.

`Bio sam desno krilo, devetaš. I ta naša generacija - Jašarević, Malagić, Hodžić, Bejtić, bila je veoma uspješna. Sjećam se da nismo izgubili nijednu utakmicu. Ali, jednom kad smo otišli na pripreme u Kupare, ja sam napravio belaj. Tačnije, nisam se vratio na vrijeme u kamp`, sjeća se Almas kako je odustao i od rukometa i kako je na kraju, muzika, prema kojoj je oduvijek imao afinitet, pobijedila sport.

`Kada bi nam došli gosti, često sam ih zabavljao svirajući ili pjevajući neke pjesme. Moji roditelji su uvidjeli moj talenat, i uporedo sa drugim razredom osnovne škole upisali me u muzičku školu u sarajevskom naselju Ilidža. Sjećam se da me klasična muzika nije baš interesovala. U tom periodu zanimale su me druge stvari i u muzičkoj školi nisu nas učili da sviramo neke popularne stvari koje su me zanimale u to tinejdžersko doba`, prisjeća se Almas.

U tim srednjoškolskim danima počeo je, priča, intenzivnije da izlazi na Ilidžu i da svira u nekim bendovima.

`Osim Ilidže, sa rajom sam izlazio u kultne sarajevske kafiće 'Kabare' i BB. To je bila neka naša ruta. U tom periodu družio sam se sa starijim ljudima. Mnogo sam naučio od njih. Super su me prihvatili. U to vrijeme u 'Kabareu' i BB, često su bile organizirane mrak svirke. To mi je odličan period. U 'Kabareu' bismo ostali do jedan sat poslije ponoći, zatim bismo otišli u BB i pjanskim autobusom kući. To su bile lude godine. Kada bismo ušli u autobus, često bi nas istjerao vozač jer nismo htjeli da kupimo karte`, priča Almas.

Nakon završetka srednje škole upisao se na Prirodno–matematički fakultet u Sarajevu.

`Sjećam se kako sam se upisao na taj fakultet. Neko od raje je pitao hoćemo li se upisati na Prirodno-matematički fakultet, i ja sam pristao i upisao fiziku. I samo što sam se upisao, počeo je rat. Bio sam cijeli rat u Sarajevu. Imao sam mogućnost da napustim grad, ali nisam. Mada sam se često pitao zašto nisam napustio Sarajevo u tom ratnom periodu i šta me zadržalo u ovom gradu. Ali, eto, izdržao sam. Rat se završio`, kaže Almas.

SCENA RATNOG PERIODA

Upravo u ratnom periodu oformljen je bend `Erogene zone`.

`Tada su u Sarajevu nastali odlični rokenrol bendovi. U ratu smo imali odličnu muzičku scenu, jer su u to vrijeme sve zvijezde pobjegle. 'Erogene zone' nastale su 1993. godine. Muki, naš član i ja smo, uporedo s vojnim obavezama, kada bismo imali sat slobodnog vremena, iz nekog meraka, svirali u kući. Ubrzo smo oformili bend. U početku smo svirali tada popularne obrade, na primjer od 'Nirvane'. Vremenom i mi smo shvatili da je vrijeme da napravimo neku našu stvar`, priča Almas kako je sve počelo. A, zašto baš `Erogene zone`?

`Jedan period istraživali smo časopise, da bi bend dobio ime. Listajući neke od njih, otkrili smo naziv 'Erogene zone'. I to je to. Naziv 'Erogene zone' je odlično i intrigantno ime benda. I tako je ostalo.`

OPSTALI DO KRAJA

Muki i on su vodili cijelu priču benda, dok su se ostali članovi smjenjivali. Oni su ostali dosljedni od početka do kraja. Prvi snimak `Erogene zone` pod nazivom `Memso` objavili su na kaseti tokom rata u samo sto primjeraka.

`U tom periodu to nije bilo jednostavno. Prvi album 'Robija' objavili smo tek 1997. godine`, kaže Almas.

Kada se rat završio, on je našao posao i uporedo svirao po klubovima.

`Bilo je depresivnih momenata. Razmišljao sam da prestanem da sviram, jer generalno, u državi muzička situacija nije u potpunosti stabilna. Ali, ipak bez obzira na probleme, uspjeli smo da opstanemo, zato i danas postoje 'Erogene zone'. Prošle godine smo obilježili deset godina postojanja. Tim povodom izdali smo DVD 'Mi nismo isti' i već je u prodaji. Planiramo da tokom februara održimo sedam promocija širom BiH. Pozitivne su kritike, i zato smo odlučili da ga promovišemo u BiH. Želimo da ljudima približimo našu priču, priču deset godina starog benda 'Erogene zone`, završava Almas.  

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije