Društvo

Ambulanta "na izdisaju"

Ambulanta "na izdisaju"
Ambulanta "na izdisaju"

Iako su dugo tražili ambulantu porodične medicine u svojoj mjesnoj zajednici, nekoliko godina pošto su je dobili mještani Ade ne žele da se preregistruju, zbog čega je ona "na izdisaju" i najvjerovatnije će biti ugašena.

Mještani kažu da je jedan od glavnih razloga što se nisu preregistrovali to što ambulanta ne sadrži laboratoriju gdje bi mogli uraditi nalaze.

"Uz to, ambulanta radi samo dva sata dnevno, nije dovoljno opremljena, a prilaz je nepristupačan. Dakle, ne nudi ništa što bi nas navelo da se preregistrujemo", kaže mještanka Zorka Gavrić.

Njena komšinica Živana Veselinović ističe da su upućeni u to da će ambulanta u Adi najvjerovatnije biti ugašena, te da im to ne predstavlja problem s obzirom na to da ih, kako kaže, većina ide u MZ Vrbanja kod ljekara.

"Naša ambulanta je jako udaljena od glavog puta i nije pristupačna. Da su je napravili na glavnom putu, sigurno bi se većina preregistrovala", ističe ona.

U Domu zdravlja kažu da se od njihovog apela 25. marta u Adi preregistrovalo njih 15, u Česmi 13, u Kuljanima 10, na Paprikovcu 15, dok se u ambulantu porodične medicine u Motikama preregistrovalo njih 20, te ističu da po normativima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS jedan tim porodične medicine treba da ima 2.000 registrovanih pacijenata!

"I dalje apelujemo na građane da izvrše registraciju i preregistruju se", rekla je Dijana Ožegović, portparol Doma zdravlja.

Ova problematika je aktuelizovana i na posljednjoj sjednici Skupštine grada, kada je istaknuto da će ovakve ambulante Dom zdravlja odvući u probleme jer ne ispunjavaju uslove, a odnose mnogo novca.

"Treba uraditi analizu i predložiti Skupštini grada redukciju ambulanti, da se ne stvaraju dodatni troškovi", istakao je odbornik SDS-a Milenko Jaćimović.***

Bez table

Za tri godine postojanja ambulante, nije stavljena pokazna tabla na glavnom putu koja bi pokazala njenu tačnu lokaciju, tako da pojedini uopšte ne znaju ni gdje se ona tačno nalazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije