Društvo

Analitičari osuđuju opasne postupke i izjave: Niko ne smije narušavati suživot

Analitičari osuđuju opasne postupke i izjave: Niko ne smije narušavati suživot
Foto: N.N. | Analitičari osuđuju opasne postupke i izjave: Niko ne smije narušavati suživot

BANJALUKA, SARAJEVO - Suživot u BiH ne smije biti narušen i svi treba da se suzdrže od opasnih postupaka i zapaljivih izjava, ističu analitičari.

Time su dali jasnu poruku Renatu Majstoroviću, koji je u Prijedoru maltretirao povratnika Azrina Hodžića, ali i potpredsjedniku RS Ramizu Salkiću, koji je izjavio da su u RS "odgojene nove generacije koje su, ako im se ukaže prilika, spremne da čine veće zločine nego generacije koje su to činile od 1992. do 1995. godine".

Naši sagovornici iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara poručili su političarima: "Pazite šta pričate", a građanima: "Pazite koga slušate."

Asim Mujkić, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, ocjenjuje da ponašanje građana, odnosno ekscesne situacije koje često viđamo širom BiH, i nastaju zato što političari daju neodgovorne izjave.

"Nakon toga građani zaključuju da uistinu mogu takve stvari da rade. Da političari daju drugačiju vrstu izjava, kojom bi promovirali saradnju, vjerujem da bi dobar dio građana u tom pravcu i djelovao", rekao je Mujkić za "Nezavisne".

Po njegovim riječima, zapaljivi vokabular većine političara koji mobilizuje ljude, političarima je potreban kako bi na taj način sebi osigurali vlast.

"Političari se međusobno natječu ko će dati radikalniju izjavu", rekao je Mujkić i poručio da apsolutno niko u BiH nema pravo da naruši suživot.

Slična poruka stiže i iz Banjaluke. Tanja Topić, politički analitičar, smatra da postoji velika neodgovornost ljudi koji u javni prostor daju određene izjave i mišljenja, ne vodeći računa o mogućim posljedicama.

"Vidjeli smo da često ta zapaljiva retorika izaziva i velike tenzije, koje mogu dovesti i do fizičkih nasrtaja među 'običnim' građanima, jer 'obični' građani, oni koji pripadaju određenom etničkom 'stadu', slijede poruke koje dolaze od autoriteta iz njihove zajednice", rekla je Topićeva za "Nezavisne".

Imali smo, dodaje, veliki problem u tome što je kod nas u BiH izostalo suočavanje s prošlošću i pomirenje na institucionalnom nivou.

"Mora da se desi da političari i autoriteti preuzmu odgovornost za svaku izgovorenu riječ, da prestanu sa govorom mržnje i zapaljivom retorikom, te ponude i otvore kulturu dijaloga", poručuje Topićeva.

I iz Mostara stiže poruka da niko nema pravo zveckanjem oružja da naruši suživot u BiH.

"Naravno da je uvijek realna mogućnost da se dogodi ono što se desilo u Prijedoru, što nije najvažnija stvar, jer imate svugdje nenormalnih ljudi. Ali, puno važnije od toga je da li sistem reagira. U konkretnom slučaju sistem je reagirao i ja mislim da je to dobro", naglasio je Slavo Kukić, sociolog iz Mostara.

Upitan koja je njegova poruka onima koji su skloni opasnim postupcima i zapaljivim izjavama, Kukić odgovara: "Prestanite nas više 'spasavati', tako vam svega!"

"Naše iskustvo o načinu na koji vi 'spasavate' ljude govori da nas je zbog toga ovdje sve manje, a sve više nas je po svim drugim svjetskim meridijanima", kaže Kukić.

Asim Mujkić

Zapaljivi vokabular većine političara koji mobilizuje ljude, političarima je potreban kako bi na taj način sebi osigurali vlast

Tanja Topić

Oni koji pripadaju određenom etničkom "stadu", slijede poruke koje dolaze od autoriteta iz njihove zajednice

Slavo Kukić

Prestanite nas više "spasavati", tako vam svega! Naše iskustvo o načinu na koji vi "spasavate" ljude govori je da nas je zbog toga ovdje sve manje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije