Društvo

Analiza o stanju na putevima: Vožnja u BiH rizična po život

Analiza o stanju na putevima: Vožnja u BiH rizična po život
Analiza o stanju na putevima: Vožnja u BiH rizična po život

VAŠINGTON - Zbog loših i krivudavih puteva punih odrona kamenja, slabog održavanja i klizišta, kao i zbog loših vozačkih navika i prekomjernog prekoračenja brzine, kretanje motornim vozilima po bh. putevima je među najrizičnijim po život u Evropi.

Ovo je navedeno na popularnom američkom sajtu Country Report Travel Edition o stanju na svjetskim putevima, te je istaknuto da je BiH jedna od zemalja sa najmanje autoputeva, kvalitetnih širokotračnih puteva i brzih puteva u cijeloj Evropi.

"I postojeće dvotračne ceste koje povezuju veća mjesta su na mjestima veoma uske i pune oštrih zavoja, često nedostaju zaštitne ograde, a putovanje može biti rizično zbog lošeg održavanja, kao i zbog jutarnjih i večernjih magli u planinskim područjima. Vožnja je posebno opasna zimi zbog magle, neočišćenog snijega i leda na većini kolovoznih traka", navodi sajt.

Upozoravaju da se većina od čak sto saobraćajnih nesreća dnevno dešava zbog prekoračenja brzine i vožnje u alkoholisanom stanju, a posebno na krivudavim planinskim putevima.

"Vožnja noću je posebno opasna jer nedostaje ulična rasvjeta i adekvatna signalizacija. Lokacije radova na cesti se u principu loše označavaju, a na istim krivudavim cestama naići ćete na kamionske konvoje i poljoprivredne mašine. Trebalo bi da pokušate izbjeći konvoje i ako je moguće putujete isključivo danju", navodi sajt.

Jedino pohvalno što ističu je činjenica da postoji dosta benzinskih stanica na putevima, ali zamjeraju što rijetko koja ima automehaničarsku radnju za pomoć u slučaju kvarova.

Što se tiče zakona na putevima, ističu da su pravila slična onim američkim: obavezna je vožnja sa sigurnosnim pojasima, zabranjen razgovor mobilnim telefonom bez adekvatnih pomagala za oslobađanje ruku, a ograničenja su kao i američka: 50 kilometara na čas u naseljenim mjestima, 80 na širim i ravnijim cestama, te 130 na autoputevima.

"Bh. zakoni zahtijevaju da u svakom trenutku imate bezbjednosni pojas, rezervni točak, ključ za zamjenu točka, paket prve pomoći, bezbjednosni trokut, uže za vuču i rezervne sijalice. Da biste mogli legalno voziti, pored američke dozvole potrebna vam je i međunarodna vozačka dozvola", navode oni.

Igor Marčetić, stručnjak za saobraćaj koji živi u Švajcarskoj, nedavno se bh. javnosti obratio sa opširnom analizom stanja puteva u BiH, uz tvrdnju da je Banjaluka, kao drugi najveći grad u BiH, jedan od najizolovanijih u Evropi zbog loše avionske veze.

S obzirom na to da banjalučki aerodrom gotovo da i ne radi, većina putnika u Banjaluku odlučuje se na put automobilom, što Banjaluku dodatno izoluje.

On ističe da povratno putovanje do Švajcarske automobilom košta oko 500 evra i traje 30 sati, do južnog dijela Njemačke povratno putovanje traje oko 20 sati i košta 350 evra, dok se do zemalja Beneluksa i nazad putuje i preko 30 sati. Ako idete u Francusku, putovaćete 40 sati s povratkom, dok bi u Skandinaviju mogli povratno putovati i više od 50 sati.

Iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH ističu da je u planu modernizacija svih puteva u BiH, a posebno autoputeva, podsjećajući da je u posljednjih nekoliko godina izgrađeno 125 kilometara autoputeva, te da će ove godine u oba entiteta biti izgrađeno još više od 50 kilometara novih autoputeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije