Društvo

Anđelković: Odluka Doboja frapantna i neprihvatljiva

Anđelković: Odluka Doboja frapantna i neprihvatljiva
Anđelković: Odluka Doboja frapantna i neprihvatljiva

BEOGRAD - Analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je odluka Skupštine grada Doboja o pristupanju Zajednici opština turskog svijeta frapantna i neprihvatljiva, te pokazuje spremnost da se žrtvuje sopstveni identitet radi trenutnih interesa.

"Odluka jedne srpske opštine bilo iz Srbije ili Republike Srpske, konkretno Doboja, da se pristupi ma kakvoj integrativnoj zoni, zajednici sa predznakom turski ili povezanom sa Turskom, za nas je potpuno frapantna", rekao je Anđelković Srni.

Kada se govori o srpskim opštinama, o naciji koja je vijekove provela pod turskim ropstvom, odnosno o naciji koja je i dalje izložena ozbiljnim geopolitičkim, neootomanskim apsiracijama Turske, tako nešto je, ističe Anđelković, apsolutno neprihvatljivo.

"Simbolički gledano, to je loše, jer Srbe podseća na sve što im se desilo i koliko smo danas spremni da žrtvujemo sopstveni identitet, istoriju, radi trenutnih interesa. Kada prihvatimo tako nešto, mi onda privlačimo i mnogo veće nevolje", rekao je Anđelković.

On je ocijenio da to predstavlja vrstu testiranja, jer ako jedna srpska opština prihvati da uđe u jednu takvu zajednicu, onda će, vjerovatno, neko u Ankari misliti da su Srbi spremni da prihvate i mnogo veće ustupke.

"Time privlačimo veće pritiske od Turske i drugih sila i ohrabrujemo naše neprijatelje u BiH koji žele da zatru Republiku Srpsku, da postanu još agresivniji u napadima na Srpsku", naveo je Anđelković.

On je dodao da simbolika u politici ima ogromni značaj i ako Srbi tako nešto prihvataju, makar i zbog nekog malog interesa i makar formalno, oni šalju poruku: "Mi smo spremni da se odreknemo mnogo toga, zbog određene kompenzacije".

"To kao nacija ne smemo da radimo ni u Srbiji, niti u Republici Srpskoj, jer iskustvo nas uči da tako utiremo put za ozbiljna stradanja", rekao je Anđelković.

U obrazloženju odluke Skupštine opštine Doboj navedeno je da je pristupanje potrebno za uspostavljanje i unapređenje odnosa sa lokalnim upravama i zajednicama koje imaju geografske, istorijske, kulturne i privredne veze s ciljem obezbjeđenja podrške projektima razvoja i očuvanja gradskog i svakog drugog nasljeđa.

Sjedište Zajednice opština turskog svijeta je u Istanbulu, a ona broji više od 1.000 članova. Među njima je i sedam opština iz BiH, uglavnom iz FBiH, 12 iz Makedonije i po dvije iz Srbije i Rumunije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije