Društvo

Apel Aluminija: Nema ni informacija, ni pomoći od Vlade FBiH

Apel Aluminija: Nema ni informacija, ni pomoći od Vlade FBiH
Foto: Ilustracija | Apel Aluminija: Nema ni informacija, ni pomoći od Vlade FBiH

MOSTAR - Mostarsko preduzeće Aluminij je apelovao svojim vlasnicima - Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, Vladi Hrvatske i malim dioničarima da počnu rješavati probleme u ovoj kompaniji.

U saopštenju Aluminija je istaknuto da nema ni informacija, ni pomoći od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

"Prije 30 dana smo upoznali sve razine vlasti u državi o veoma teškom stanju u kojem se nalazi naše poduzeće gdje smo tražili od najvećeg pojedinačnog vlasnika vlade Federacije Bosne i Hercegovine hitnu reakciju i pomoć za spas tvornice i očuvanje radnih mjesta kao i održavanje sastanka sa predstavnicima sindikata do kojeg još uvijek nije došlo pored više upućenih poziva kako na adresu same Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, tako i na adrese ministarstava energetike i rudarstva i industrije te ministarstva financija”, stoji u saopštenju.

Podsjećaju da je Predsjedništvo sindikata zajedno sa Skupštinom sindikata i radnicima fabrike održalo sastanak sa upravom društva 7. novembra na kojem su upoznati sa dostavljenim zaključcima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine prema Nadzornom odboru Aluminija i Upravi Društva kao i o trenutnom stanju u kojem se fabrika nalazi..

“V.d. direktor društva Dražen Pandža nas je upoznao da je stanje čak i teže nego sto je bilo početkom listopada problem sa električnom energijom nije riješen te električnu energiju i dalje kupujemo dan za dan uz avansno plaćanja dok o isporuci sirovina u potpunosti ovisimo dobroj volji naših poslovnih partnera koji nas ne mogu još dugo pomagati, dok od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nema nikakvih novih informacija ni konkretne pomoći”, naveli su.

Kažu da radnici Aluminija, ni krivi ni dužni, ispaštaju te da su dovedeni do toga da im se kasni sa višemjesečnim uplatama doprinosa kako za penziono tako i za zdravstveno osiguranje gdje od jučerašnjeg dana nisu mogli ovjeriti zdravstvene knjižnice te im je i najavljeno kašnjenje isplate plate za 10 mjesec.

Za četvrtak 15. novembra u 13 sati najavljena je vanredna Skupština sindikata po jednoj tački dnevnog reda - poduzimanje i pokretanje štrajka upozorenja.

“Pozivamo vlasnike Aluminija d.d. Mostar, predstavnike N. O. Aluminija, Upravu Društva da nam osiguraju isplatu plaće zajedno sa kreditnim obavezama sukladno potpisanom sporazumu iz srpnja mjeseca 2018 god te uplatu doprinosa PIO/MIO, zdravstvenog osiguranja koja se prikazuju na platnim listama ali se ne uplaćuju gdje se krše zakon o uplatama doprinosa", saopšteno je iz mostarske kompanije, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije