Društvo

Apel za pomoć: Sedamnaestogodišnjoj Banjalučanki za liječenje godišnje treba 320.000 evra

Apel za pomoć: Sedamnaestogodišnjoj Banjalučanki za liječenje godišnje treba 320.000 evra
Foto: N.N. | Apel za pomoć: Sedamnaestogodišnjoj Banjalučanki za liječenje godišnje treba 320.000 evra

BANJALUKA - Za liječenje sedamnaestogodišnje Andree Lazarević iz Banjaluke, koja boluje od veoma rijetkog oboljenja, potreban je lijek eculizumab (soliris) koji na godišnjem nivou košta 320.000 evra.

Ona se trenutno nalazi na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije "Dr Vukan Čupić" na Odjelu hematoonkologije 2, gdje joj je utvrđena dijagnoza Haemoglobirnuria paroxysmailis nocturna (PNH), koja za posljedicu ima trombozu jetrenih i moždanih vena sa fatalnim posljedicama. Oboljenje je veoma rijetko, te je i liječenje kompleksno.

Andrei su se na podlakticama obje ruke početkom 2015. godine pojavili crveni krvni podlivi i tada su se javili na UKC RS, ali nakon što joj stanje nije išlo nabolje pomoć su potražili u Beogradu, gdje se na pretragama nalazi od početka jula.

Zoran Lazarević, Andrein otac, kaže da se ona sada osjeća dobro s obzirom na dijagnozu, jer je to veoma rijedak oblik anemije.

"Andreu bi trebalo vratiti kod nas nakon što primi prvu terapiju, pa da se ovdje napiše tender za nabavku lijeka koji je veoma rijedak, da bi mogla ovdje da prima terapiju", rekao je Lazarević.

Darija Filipović-Ostojić, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja RS, rekla je da ovaj lijek FZO RS ne finansira.

Porodica nije u mogućnosti da finansira taj lijek pa mole sve ljude dobre volje, humanitarne organizacije i sve one koji mogu da pomognu u prikupljanju finansijskih sredstava uplatom na račun njenog oca.

Uplate se mogu iz BiH izvršiti na račun 3383502169277342, a iz inostranstva SWIFT...UNCRBA22, IBAN...BA393383502869278715 kod Unicredit bank DD. Za sve informacije može se kontaktirati i Zoran Lazarević na broj telefona 066/240-222.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije