Društvo

BH novinari osudili hakerski napad na portal Nezavisnih novina

BH novinari osudili hakerski napad na portal Nezavisnih novina
BH novinari osudili hakerski napad na portal Nezavisnih novina

SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zbrinutost zbog učestalih i snažnih hakerskih napada na portal Nezavisne.com iz Banja Luke, izvedenih sa ciljem onemogućavanja rada novinara i širenje informacija putem ovog portal.

Prvi hakerski napad desio se sinoć, ponovljen je jednakom žestinom danas poslijepodne, zbog čega je portal Nezavisne.com  bio neodstupan svojim čitateljima.

Upravni odobor BH novinara  zahtijeva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa u Republici Srpskoj, kao i od posebnih Jednica za visokotehnološki i cyber criminal da hitno reagiraju  i utvrde sa kojih IP adresa dolaze napadi, te spriječe kršenje prava na slobodu izražavanja i sigurno i slobodno širenje informacija putem portala Nezavisne.com.

Upravni odobor BH novinara skreće pažnju na Direktivu o cyber sigurnosti, koju je Evropski parlament usvojio 2013.  kako bi stvorio balans između „digitalne slobode i digitalne sigurnosti“ na internetu.  Evropski parlement je zatražio formiranje takozvanih CERT timova za borbu protiv cyber kriminala u zemljama – članicama EU. Iako BiH još uvijek nije članica EU, ipak se kao država obavezala da će u predpristupnom periodu implementirati evropsku pravnu stečevinu u oblasti IT tehnologija, koja uključuje sigurnost na internetu, zaštitu slobode izražavanja i borbu protiv cyber kriminala.

U saopštenju za javnost, a s tim u vezi, Upravni odobor BH novinara još jednom naglašava kako policijski i pravosudni organi i jedinice za visokotehnološki criminal u RS hitno moraju otkriti i sankcionirati   počinioce  ovih hakerskih udara, te osigurali normalne uvjete  za rada novinara i urednika portala Nezavisne.com.

-Očekujemo, također, da javnost bude informirana o rezultatima istrage, kao i o  identitetu počinilaca i/ ili naručilaca hakerskih napada- navodi se na kraju saopštenja za javnost Upravnog odbora BH novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije