Društvo

BH novinari osudili napad na ekipu RTRS-a

BH novinari osudili napad na ekipu RTRS-a
Foto: N.N. | BH novinari osudili napad na ekipu RTRS-a

SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osuđuju napad na vozilo Radio televizije Republike Srpske (RTRS), koji se desio juče u Sarajevu, kojom prilikom je nepoznati počinioci verbalno vrijeđao člana ekipe ove medijske kuće i nasrnuo na njihovo vozilo u blizini zgrade Predsjedništva BiH, dok su novinar i snimatelj RTRS –a boravili na press konferenciji u Predsjedništvu.

"Upravni odbor BH novinara zahtjeva od policije Kantona Sarajevo hitnu istragu ovog napada i poduzimanje kaznenih mjera prema napadaču, te stvaranje uvjete za slobodan i siguran rad svih novinara i medijskih ekipa, bez obzira za koji medij rade i iz kojeg dijela BiH dolaze na novinarske zadatke u Sarajevo", navedeno je u saopštenju ovog udruženja.

Sloboda medija i sigurnost novinara su demokratske vrijednosti, zaštićene Ustavom BiH i zakonskim propisima – niko nema pravo dovoditi u pitanje te vrijednosit ili ih kršiti svojim postupcima.

"Zbog toga očekujemo od MUP –a Kantona Sarajevo da u najskorije vrijeme javnost obavijesti o konkretnim mjerama koje su poduzeli u vezi sa ovim napadom", naveli su.

Upravni odbor BH novinari i  Linija za pomoć novinarima još jednom naglašavaju kako je nedopustivo napadati novinarske ekipe i sprečavati medijske djelatnike u obavljanju profesionalnih zadataka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije