Društvo

Bajramska radost se osjećala u svakoj kući u Sarajevu

Bajramska radost se osjećala u svakoj kući u Sarajevu
Bajramska radost se osjećala u svakoj kući u Sarajevu

SARAJEVO - U vrijeme kada muslimani širom svijeta dočekuju Ramazanski bajram, 78-godišnja Zdenka Alajbegović, iako katoličke vjeroispovijesti, prisjeća se davnih '40-tih i '50-tih godina prošlog vijeka kada se Bajram dočekivao sa velikom radošću.

Kako kaže, iako je tada bila lošija ekonomska situacija postojala je veća radost koja se osjetila na svakom koraku, u svakoj mahali i kući, nebitno kojoj vjeroispovijesti pripadala.

Djevojčice su dobijale nove haljine, a najljepši poklon je bio gurabija, koja im je tada predstavljala najljepši i najukusniji kolač koji su ikada pojele.

Zdenka se za Anadolu Agency (AA) prisjetila lijepih dana svoga djetinjstva koje je provela u sarajevskom naselju Bistrik, u kojem su zajedno živjeli i muslimani i katolici ali i pravoslavci. U njenom naselju se svaki praznik dočekivao sa velikom radošću i nije bilo razlike koji se kada slavi, svi su se slavili u svim kućama.

Zdenkino djetinjstvo i sjećanje potiče još iz perioda nakon Drugog svjetskog rata.

"Tada smo svi nekako loše živjeli jer je rat ostavio svoje posljedice. Jako puno je bilo udovica i djece bez roditelja. Taj period prolazi u skromnim materijalnim mogućnostima ali bez obzira na to, mi smo se, možda zbog toga što nismo imali, radovali svakom prazniku. Praznik je za nas predstavljao izobilje, nešto drugačije, ljepše", prisjeća se Zdenka svoga djetinjstva.

U kvartu gdje je živjela, Bistriku, bilo je mješovito stanovništvo, zajedno su živjeli i muslimani i katolici kao i pravoslavci.

"Svi smo živjeli kao jedno. Radovali smo se svakom prazniku, bez obzira koji je dolazio. Tako kada bi dolazio Bajram radovali smo se jer svaka muslimanska djevojčica bi za Bajram dobijala haljinu, a naši roditelji, da se mi ne bismo  osjećali manje vrijednim, i nama su šile haljine za Bajram", pojasnila je Zdenka.

Kako kaže, ona i njena sestra kao i druge djevojčice katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti su jedva čekale Bajram jer su znale da će tada dobiti nove haljine.

Isto tako su se i muslimanske djevojčice radovale Uskrsu, nastavlja Zdenka priču o srećnim danima koje su živjele na Bistriku, jer smo mi tada dobijale nove haljine, a tako i muslimanske djevojčice.

"Jednako smo se radovali svim praznicima i uživali u njima. Sjećam se da je za nas bio veliki poklon kada bi za Bajram dobili gurabiju. Za mene je to bio najljepši kolač koji se mogao napraviti", ispričala je ona za AA.

Prisjeća se da su i njene komšije u muslimanskim kućama šarale jaja za Uskrs.

U danima Ramazana na Bistriku je postojala posebna zainteresovanost i želja za odlazak na teravije.

"Za vrijeme Ramazana svi smo zajedno išli na teraviju. Išli smo sa roditeljima naših muslimanskih prijateljica. To nam je bio poseban užitak. Oblačili smo dimije i šamije i išli smo u džamiju", pojasnila je Zdenka.

Bila je to jedna velika sretna porodica u kojoj su svi zajedno rasli.

"To su bile, malte ne, zajedničke kuće, druženja. Imali smo, bez obzira na lošu ekonomsku situaciju u kojoj smo rasli, lijepo djetinjstvo i rado ga se sjećam. Pomagali smo jedni drugima, bili smo kao jedna velika porodica", ispričala je Zdenka.

Međutim, danas je sve puno drugačije.

"Razbijena je mahala, nema više one bliskosti, sve je postalo nekakvo nadmetanje. Mislim da ljudi što bolje žive, što finansijski bolje stoje, to su sve više udaljeniji jedni od drugih. Ne mogu sa sigurnošću da tvrdim ali onakve čari kao što je ranije bilo, više nema", pojasnila je Zdenka.

Kako kaže, ranije je sve bilo daleko ljepše, komšijska blizina, zajedništvo daju čar svakom prazniku.

Danas Zdenka živi u kući u kojoj je živjela sa pokojnim mužem, ima unuke koji, svako na svoj način poštuje i živi u vjeri.

"Unuci mi poste, slave praznike i to mi je veliko zadovoljstvo jer mislim da je pravi čovjek onaj koji stvarno vjeruje i živi u vjeri", pojasnila je Zdenka.

Veoma često pripremi i iftar na koji poziva svoje prijatelje ali i članove porodice.

"Meni je pravo zadovoljstvo kada mogu da pripremim iftar, kada mogu da odnesem iftar dragim ljudima i da dam do znanja da se sjećam i obilježavam praznik kojeg se svi rado sjećamo", pojasnila je Zdenka.

Njih je bilo troje djece u porodici. Zdenkin stariji brat je oženio pravoslavku, mlađa sestra se udala za katolika, a ona za muslimana. U jednoj takvoj porodici slave se svi praznici, svaki na svoj način, piše Anadolu Agency.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije