Društvo

Banjaluci spomenik Stefana Nemanje

Banjaluci spomenik Stefana Nemanje
Banjaluci spomenik Stefana Nemanje

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjednik RS, i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, u petak su ispred Muzeja Republike Srpske u Banjaluci svečano otkrili spomenik Stefanu Nemanji.

Spomenik je osveštao patrijarh Irinej, koji je, podsjećajući na riječi Stefana Nemanje upućene Srbima da čuvaju svoju veru, jezik, kulturu i istoriju, rekao da je takva poruka i danas potrebna Srbima te da je čast što je baš u Banjaluci otkriven prvi takav spomenik u srpskim državama.

"Stefan Nemanja ostavio je trajan spomenik u srpskoj istoriji i neke njegove poruke upućene Srbima i danas su aktuelne", rekao je patrijarh Irinej.

Spomenik je djelo novosadskog umjetnika Ljubomira Šćepanovića, a poklon novosadskog fonda "Dostojanstvo", čiji je osnivač Organizacija "Treća Srbija". Otkrivanjem spomenika obilježava se 900 godina od rođenja Stefana Nemanje.

Miroslav Parović, predsjednik Fonda "Dostojanstvo", rekao je da nije slučajno što je baš u Banjaluci otkriven spomenik Stefanu Nemanji, kao osnivaču prve nezavisne sprske države.

"Na pragu trećeg milenijuma, kao narod imamo i pravo, i dužnost i obavezu da treći put u svojoj istoriji izgradimo snažnu i moćnu sprsku državu na Balkanu", rekao je Parović.

Gradonačelnik Novog Sada izjavio je da Srbija želi jaku i sigurnu RS, jer je to preduslov za razvoj Srbije.

"Ubeđen sam da vi znate da samo snažna Srbija pomaže Republiku Srpsku", rekao je Vučević.

Nakon otkrivanja spomenika, Dodik je razgovarao sa patrijarhom Irinejom, a nakon sastanka rekao je da Srpska pravoslavna crkva promoviše mir, stabilnost i povjerenje među ljudima.

Na sastanku je bilo riječi i o izgradnji obdaništa u RS koja bi bila u vlasništvu i pod upravom SPC.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da je RS dio Pećke patrijaršije i važan dio SPC i da se trudi da bude tamo gdje se naš narod okuplja.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i Željka Cvijanović, premijerka RS, Emil Vlajki potpredsjednik RS, ministri u Vladi RS i brojni gosti iz političkog, kulturnog i društvenog života RS.

Bratski gradovi

Milorad Dodik, predsjednik RS, izrazio je zahvalnost Milošu Vučeviću, gradonačelniku Novog Sada i saradnicima koji su došli u Banjaluku povodom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji. Nakon sastanka sa Vučevićem, Dodik je rekao da su Banjaluka i Novi Sad bratski gradovi, koji imaju dobru međusobnu saradnju. Vučević je rekao da je velika čast za predstavnike grada Novog Sada i njega lično što su imali priliku da se susretnu sa Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije