Društvo

Banjaluka: Poskupio smještaj u studentskom domu

Banjaluka: Poskupio smještaj u studentskom domu
Banjaluka: Poskupio smještaj u studentskom domu

BANJALUKA - Smještaj u prvom i drugom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" u Banjaluci poskupljuje, pa će umjesto dosadašnjih 10 biti 20 KM po studentu, zaključak je to Upravnog odbora Studentskog centra, koji je juče zasjedao.

Odlučeno je, takođe, da smještaj u novosagrađenom četvrtom paviljonu bude 65 i 75 KM mjesečno, zavisno od toga da li je trokrevetna, odnosno dvokrevetna soba, dok će za boravak u trećem paviljonu studenti i dalje plaćati 25 KM mjesečno.

To je i jedini prijedlog koji je prihvatljiv studentskim predstavnicima, zbog čega su demonstrativno napustili sjednicu UO i najavili zahtjev za smjenu ovog tijela, imenovanog od strane Vlade RS. Važno je istaći da hrana u menzi neće poskupjeti.

"Imamo poskupljenje od 100 odsto u prvom i drugom paviljonu, gdje studenti nemaju adekvatno grijanje i toplu vodu. Tražili smo da cijena u četvrtom paviljonu bude 60 KM, bez obzira na to da li je dvokrevetna ili trokrevetna i da se na taj način izađe u susret porodicama koje školuju dvoje ili troje studenata. Mi ćemo tražiti ostavku UO, jer mislimo da su sve odluke dosad bile protiv naših interesa", izjavio je za "Nezavisne" Radovan Stolić, studentski član UO, koji čini pet članova, objašnjavajući zašto je s kolegom Borisom Mijatovićem napustio sjednicu prije glasanja.

Zoran Babić, direktor Studentskog centra "Nikola Tesla", kaže da studenti imaju prava da zahtijevaju sve, pa i smjene.

"Ovdje se radi o realnim pokazateljima koje smo uzeli u obzir, maksimalno vodeći računa o svim faktorima koji su važni za studente. Oni kažu da je poskupljenje u dva paviljona od 100 odsto, u redu. To je 0,33 KM po danu, pa možemo to i tako gledati. Mi smo pri odlučivanju imali zakonsku obavezu da se rukovodimo konkretnim podacima koji se odnose na sumiranu potrošnju godišnje. Recimo, troškovi struje, grijanja i higijene prelaze 1,2 miliona KM i na osnovu toga imali smo sve uslove da formiramo cijenu od 70 KM po studentu, ali kao što vidite to nismo uradili", istakao je Babić za "Nezavisne".

Milijana Reljić, studentkinja socijalnog rada, kaže da jeste činjenica da studenti plaćaju najeftiniji smještaj u okruženju, ali i da je stepen zaposlenosti najniži kod nas.

"Treba da znate da je mali broj roditelja koji imaju stalni posao, a školuju djecu na fakultetima", rekla je ona.

Odlučeno je i da se do 4. novembra produži rok konkursa za smještaj u Studentski centar, koji je trebalo da bude završen danas.

Novi cjenovnik

- Prvi paviljon.....................20 KM

- Drugi paviljon...................20 KM

- Treći paviljon...................25 KM

- Četvrti paviljon.............. 65 i 75 KM

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije