Društvo

Banjaluka: Tribina u znak sjećanja na NATO bombardovanje SRЈ

Banjaluka: Tribina u znak sjećanja na NATO bombardovanje SRЈ
Banjaluka: Tribina u znak sjećanja na NATO bombardovanje SRЈ

BANJALUKA - Pod sloganom "Mi pamtimo", u Banjaluci je sinoć u znak sjećanja na žrtve bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije održana javna tribina i promocija filma"Stradanje Srba na Kosovu i Metohiji 1998-2004".

Na tribini su govorili jedan od autora filma - istoričar iz Kosovske Mitrovice Јovan Aleksić, istoričar Predrag Lozo i Predrag Adamović iz "Srbskog sabranja Baštionik".  Film Јovana Aleksića, Milice Stašić i Nemanje Biševca ,"Stradanje Srba na Kosovu i Metohiji 1998-2004" rađen je prije dvije  godine na destogodišnjicu martovskog pogroma i progona 250.000 Srba sa Kosova i Metohije.

Večerašnjom promocijom htjeli smo da se sjetimo svih nevino stradalih Srba ne samo u bombardovanju i BiH već svin nevino stradalih u 20 vijek, kojih se nažalost rijetko ko sjeti. Republika Srpska je pravo mjesto gdje treba obilježiti sedamanestu godišnjicu NATO bombardovanja, ističe istoričar Predrag Lozo. Srpsko sabranje Baštionik već petu godinu zaredom čuva kulturu sjećanja na stradanje Srba u NATO bombardovanju 1999. godine.

Baštionik će danas će u 10 časova, u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci organizovati pomen parastos za stradale u NATO bombardovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije