Društvo

Besplatna biološka terapija i za neonkološke pacijente

Besplatna biološka terapija i za neonkološke pacijente
Besplatna biološka terapija i za neonkološke pacijente

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske trebalo bi da, prvi put, uvrsti na listu lijekova biološku terapiju za neonkološka oboljenja, što znači da će Fond ovaj lijek u potpunosti finansirati za oboljele kojima je neophodna ova terapija.

U FZO Srni je rečeno da će ovaj prijedlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fonda razmatrati Upravni odbor Fonda na narednoj sjednici koja bi trebalo da bude održana u toku ovog mjeseca.

FZO Republike Srpske zajedno sa resornim ministarstvom, Kliničkim centrom Banjaluka i Udruženjem pacijenata definisao je jasne kriterijume i indikacije za primjenu ove terapije za neonkološke pacijente kojima je ovaj lijek najpotrebniji i najdjelotvorniji.

Riječ je o terapiji za neonkološke pacijente koja je izuzetno skupa, koju Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske trenutno finansira samo za onkološka, odnosno, maligna oboljenja, i čijom primjenom liječenje samo jednog pacijenta godišnje košta i više od 30.000 KM.

Prema navodima ljekara, biološka terapija zahvata samo tumorske ćelije, dok zdrave stanice organizma u većoj ili manjoj mjeri ostaju pošteđene, te se smatra da biološku terapiju pacijenti znatno lakše podnose nego hemoterapiju.

Uobičajeno se biološka terapija primjenjuje kada terapija citostaticima ne može dati željeni efekat, ili kada bolest ili posljedice bolesti brzo napreduju i najčešče treba da je koriste pacijenti koji boluju od ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, reumatoidnog artritisa, juvenilnog diopatskog artritisa, te sorijatičnog artritisa.

Iz FZO ističu i da svakodnevno analiziraju listu lijekova koji se izdaju na recept, te da je je na osnovu sugestija osiguranika i struke planirano da se uvrsti nekoliko novih lijekova.

"Osim toga, doći će do izvjesnih promjena na listama A i B, u smislu prebacivanja pojedinih lijekova sa jedne na drugu listu. Tako će, primjera radi, lijek za oboljele od plućnih bolesti i astme umjesto na Listi B biti na Listi A. Time će oboljeli izdvajati značajno manje novca za ovaj lijek nego do sada", navode iz Fonda.

IZ Fonda dodaju da će nastojati da u skladu sa svojim mogućnostima i dalje unapređuje kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite, a posebno za najosjetljivije kategorije stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije