Društvo

Bez struje 10.000 ljudi

Bez struje 10.000 ljudi
Bez struje 10.000 ljudi

BANJALUKA, NOVI GRAD - Snijeg koji je napadao tokom proteklog vikenda stvorio je velike probleme na elektromreži u više opština u Republici Srpskoj, zbog čega je veliki broj građana nekoliko dana ostao bez električne energije.

Iako nema zvaničnih podataka, procjenjuje se da je tokom vikenda bez električne energije i u mraku bilo blizu 10.000 potrošača, a radovi na sanaciji mreže nastavljeni su i juče u Novom Gradu, Krupi na Uni, Srpcu, Prijedoru i Gradišci.

Bez napona je bilo na stotine trafo-stanica i desetine dalekovoda, a električarima dodatni problem predstavlja nepristupačan teren na nekoliko mjesta gdje se zbog visine snijega može doći samo pješke.

"Na području 'Elektrodistribucije' Prijedor je 59 trafo-stanica bez napona, u Novom Gradu iz kojeg se snabdijeva i Krupa na Uni 60, u Gradišci 50, a u Srpcu oko 10", kazao nam je juče Predrag Klincov, portparol "Elektrokrajine".

Kako je kazao, od težine snijega stabla su se obrušavala i kidala kablove i betonske stubove.

"Situacija se pogoršala u Prijedoru u odnosu na subotu, jer su dalekovodi i trafo-stanice koje su bile pod naponom ponovo iskočile. Tako su iz napona ispali Oštra Luka i Konjević Polje, gdje je bez napona jedan dalekovod i 14 trafo-stanica", kazao je on.

Danas je kazao da bi do kraja dana trebalo da budu sanirani kvarovi u Krupi na Uni, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili tu informaciju.

Gojko Kličković, načelnik ove opštine, kazao je kako je nestanak struje stvorio velike probleme lokalnom stanovništvu koje se bavi proizvodnjom mlijeka.

Dodao je da bez struje ne rade laktofrizi, a otkupljivač zbog neprohodnih puteva nije mogao da preuzme mlijeko.

Rekao je da je lokalna uprava slala mehanizaciju na poziv stanovništva, a da po mjesnim zajednicama ljudi sami čiste puteve.

U prnjavorskom mjestu Lazina voda, gdje veliki broj stanovništva dolazi da toči vodu za piće, pukom srećom niko nije povrijeđen kada su stabla pod težinom snijega pala i oštetila nekoliko vozila.

Inače, vodostaji rijeka u RS danas su bili blago povišeni, ali u normalnim granicama, objavljeno je na sajtu Hidrometeorološkog zavoda RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije