Društvo

BiH: Zbog podijeljenih željeznica turisti ostali na ulici

BiH: Zbog podijeljenih željeznica turisti ostali na ulici
BiH: Zbog podijeljenih željeznica turisti ostali na ulici

SARAJEVO - Putnici koji su u srijedu uveče putovali vozom od Budimpešte do Sarajeva nisu stigli na svoje krajnje odredište. Željeznički saobraćaj je bio obustavljen na dionici Vranjak-Modriča u Bosni i Hercegovini, zbog iskakanja iz tračnica drugog voza.

Nakon dužeg čekanja, putnici putničkog voza prevezeni su autobusom do Doboja, nakon čega se više niko nije htio pobrinuti za njih. Na kraju su morali iznajmiti privatni autobus, koji su platili vlastitim novcem, da bi stigli do Sarajeva. U vozu se nalazilo 20-ak putnika, uglavnom stranih turista.

Među putnicima su bili Konstantin iz Grčke i Veronika iz Španije. Njihovo turističko putovanje u Bosnu i Hercegovinu pretvorilo se noćnu moru, kaže Veronika.

"Imali smo mnogo problema. Niko na željezničkoj stanici nije se htio pobrinuti za nas. Nismo se znali što se događa. Morali smo izaći iz voza. Poslije toga sve je bilo katastrofa“, priča Veronika.

„Ovo je bilo jako zamorno putovanje za mene. U Sarajevu sam stigao kasno noćas. Na kraju sam ostao i bez rezervacije u hotelu“, ističe Konstantin.

Iz Doboja je putnike trebao preuzeti drugi voz, koji je u nadležnosti Željeznica Federacije BiH. Taj voz se nije pojavio, tako su se putnici sami morali snalaziti za prevoz do Sarajeva. Novac od kupljene karte nije im refundiran, kaže Katarina Stević, jedna od rijetkih putnica iz BiH koja se zatekla u vozu:

„Taj voz koji je trebao da nas preveze otišao je ili prazan, ili ne znam kakav -  nije ’razmišljao’ gdje su mu putnici.“

Odgovor za ovu situaciju u četvrtak smo potražili u Željezinicama RS i Željeznicima Federacije BiH. Komunicirali smo sa portparolima, koje su prebacivale odgovornost sa jednih na druge, ili uopšte nisu imale informaciju što se u srijedu uveče događalo.

„Šta se desilo da federalnim vozom koji je preuzeo putnike iz Doboja do Sarajeva? Molim vas, kontaktirajte Željeznice FBiH“, odgovorila je portparolka Željeznica RS Milanka Stamenić.

A od portparolke Željeznica Federacije BiH Senke Rančić dobili smo sljedeći odgovor:

„Putnici koji su autobusima prevezeni do Doboja ostali su u Doboju zbog loše organizacije i koordinacije Željeznica RS. Stanica u Doboju, sa koje kreće voz za Sarajevo, nalazi se, također, pod ingerencijama Željeznica RS. Oni kontrolišu i pokreću saobraćaj sa tog područja. Željeznice RS nisu smjele otpremiti voz iz Doboja za Sarajevo, a da u njega nisu ukrcani putnici koji su prevezeni autobusima. Ta koordinacija i konačno zbrinjavanje putnika pod takvim okolnostima, također je bila obaveza Željeznica RS.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije