Društvo

BiH da isplati 255.000 KM odštete oslobođenom Aleksandru Cvetkoviću

BiH da isplati 255.000 KM odštete oslobođenom Aleksandru Cvetkoviću
Foto: Fena | BiH da isplati 255.000 km odštete oslobođenom Aleksandru Cvetkoviću

SARAJEVO - Sud BiH presudio je da BiH treba da isplatiti 255.000 KM nadoknade štete zbog boravka u pritvoru Aleksandru Cvetkoviću, koji je oslobođen optužbe za zločin u Srebrenici.

Cvetković, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, oslobođen je optužbe da je učestvovao u zločinima u Srebrenici u julu 1995. godine, a zbog boravka u pritvoru tužio je BiH.

Prema prvostepenoj presudi, BiH je Cvetkoviću dužna da isplati oko 167.000 KM zbog nezakonitog hapšenja, a preostali dio novca zbog izgubljene dobiti tokom boravka u pritvoru, prenijela je Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Cvetkovićev branilac Miloš Sikiraš rekao je da je ovakva presuda očekivana, iako misli da će se Pravobranilaštvo BiH žaliti.

"Vjerujem da će se ovaj proces završiti pozitivno po mog klijenta. Vjerujem da će biti potvrđena prvostepena presuda", rekao je Sikiraš.

Cvetković je uhapšen u avgustu 2010. godine u Izraelu na osnovu međunarodne potjernice koja je raspisana na zahtjev BiH, a nakon tri godine postupka pravosuđe Izraela je donijelo odluku da ga izruči BiH.

Sud BiH odredio mu je pritvor u kojem je bio do prvostepene presude u julu 2015. godine.

Cvetkovića je Sud BiH pravosnažno oslobodio optužbi da je u julu 1995. godine učestvovao u ubistvima oko 900 bošnjačkih muškaraca na Branjevu.

Na presudu kojom je dosuđen iznos naknade štete za Cvetkovića moguće je uložiti žalbu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije