Društvo

BiH da kazni odgovorne za zločin nad vojnicima JNA

BiH da kazni odgovorne za zločin nad vojnicima JNA
BiH da kazni odgovorne za zločin nad vojnicima JNA

BEOGRAD - Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije pozvala je danas nadležne organe u BiH da kazne počinioce i odgovorne za zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Povodom 24 godine od napada na kolonu vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici, u kojem su ubijena 42 vojnika JNA, 73 ranjena, a 207 zarobljeno, Koordinacija je najoštrije osudila taj događaj kao "mučki napad i hladnokrvni masakr nad nedužnim vojnicima JNA".

Koordinacija je navela da su se vojnici JNA mirno povlačili iz Sarajeva, prema dogovoru komande JNA, predsjednika tadašnje BiH Alije Izetbegovića, Teritorijalne odbrane BiH i nadležnih u međunarodnoj zajednici.

"Nepriznavanje, pa čak i slavljenje ovakvih i sličnih zločina neće doprineti suočenju sa prošlošću i miru u BiH", poručeno je iz Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije, čije je sjedište u Beogradu.

Služenjem pomena, prisluživanjem svijeća, polaganjem cvijeća i mirnom šetnjom sutra će u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu biti obilježene 24 godine od stradanja pripadnika JNA u tom gradu.

Pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su 2. maja u Dobrovoljačkoj ulici kolonu JNA koja se mirno, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, povlačila iz Sarajeva.

U Sarajevu su 2. i 3. maja 1992. godine ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije