Društvo

BiH iza Albanije i Kosova u korupciji

BiH iza Albanije i Kosova u korupciji
BiH iza Albanije i Kosova u korupciji

Američki senator Rodžer Viker rekao je da je BiH prema posljednjem indeksu prisutnosti korupcije iza Albanije i Kosova.

Tokom prošle godine primljeno je 115 prijava protiv 344 osoba za to krivično djelo, piše Klix.ba.

Nakon monitoringa procesuiranja korupcije Transparensi Internešenal BiH u decembru prošle godine zaključio je da se korupcija u Bosni i Hercegovini isplati i čak smatra i poželjnim ponašanjem.

U analizi sudskih presuda za korupciju od 2009. do 2014. godine, zaključili su da je šest sudova donijelo pravosnažne odluke u 276 predmeta. Obuhvaćene su 374 osobe, a doneseno je 200 osuđujućih presuda.

Posebno je zabrinjavajuće to što je udio oslobađajućih presuda 28 odsto.

Kako Transparensi Internešnal navodi, u 118 slučajeva donesena je uslovna presuda koja je bliža zakonskom minimumu, a u 2014. oduzeto je 1,2 miliona evra stečene imovinske koristi.

Zbog problema s korupcijom američki senator Rodžer Viker, kao kopredsjednik Komisije za bezbjednost i saradnju u Evropi, u februaru ove godine pisao je državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država Džonu Keriju.

On je u svom pismu naveo da je zabrinut zbog saznanja o indikacijama o sve goroj korupciji u Bosni i Hercegovini, uključujući korupciju u vitalnim regulatornim institucijama i među visokopozicioniranom zvaničnicima.

"Zabrinut sam što nadležna politička tijela u Sarajevu tolerišu potkopavanje vladavine zakona od ukopanih lokalnih interesa. Ova vrsta korupcije prisutna je u ekonomiji, ona krade prosperitetniju budućnost građana ove države, paralizuje napredak ka evropskim integracijama i ugrožava strane investicije, uključujući i one iz Sjedinjenih Američkih Država", napisao je Viker.

On je u pismu preporučio preduzimanje konkretnih koraka koji će, kako je naveo, pokazati da je američko strpljenje za takvo ponašanje pri kraju.

"Zvaničnici BiH moraju odgovarati ukoliko budu umiješani u koruptivne aktivnosti ili ako tolerišu korupciju u svojim redovima", konstatovao je Viker.

On je nedavno za Al Džaziru rekao da je prema posljednjem indeksu prisutnosti korupcije koji je napravio Transparenci Internešnal "BiH iza Albanije i Kosova".

"Iz ranijeg izvještajnog perioda o radu Tužilaštva BiH je bilo 87 prijava protiv 292 osobe, tako da su u radu ukupno imali 202 prijave protiv 636 osoba", stoji u Informaciji Tužilaštva BiH.

Tokom izvještajnog perioda oba odjeljenja su riješila 101 prijavu protiv 274 osobe. Od tog broja, naredba o nesprovođenju istraga donesena je u 48 predmeta protiv 108 osoba, dok je na drugi način riješeno 17 prijava protiv 40 osoba.

"Na kraju izvještajnog perioda ostala je neriješena 101 prijava protiv 362 osobe", piše u Informaciji Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije