Društvo

BiH potpisuje regionalnu digitalnu agendu: Ukida se roming u regionu

BiH potpisuje regionalnu digitalnu agendu: Ukida se roming u regionu
Foto: Ilustracija | BiH potpisuje regionalnu digitalnu agendu: Ukida se roming u regionu

SARAJEVO - Na samitu EU - zapadni Balkan, koji se održava sutra u Sofiji, biće potpisana deklaracija koja podrazumijeva da će EU pružiti finansijsku i političku pomoć zemljama zapadnog Balkana.

U deklaraciji se ne spominju bilo kakvi datumi za članstvo Srbije i Crne Gore, kao ni oni za početak pregovora s ostalim zemljama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Ipak, Ekatarina Zaharijeva, ministarka spoljnih poslova Bugarske, izrazila je nadu da će dvije zemlje zapadnog Balkana postati članice Evropske unije do 2025. godine.

Na samitu u Sofiji biće potpisana i izjava podrške digitalnoj agendi na zapadnom Balkanu, kojom se između ostalog predviđa smanjivanje cijena rominga između zemalja EU i zapadnog Balkana.  Takođe, ovom agendom biće stvoreni preduslovi za mrežu povezivanja unutar regiona i s Evropskom unijom kako bi građani i privreda mogli zajedno sarađivati.

Zemlje regiona ugovorom će se obavezati da će ukinuti roming međusobno, a za to već postoji saglasnost kako unutar BiH, tako i među zemljama koje će to potpisati.

Kada je u pitanju digitalna agenda, Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici prihvatio je izjavu podrške digitalnoj agendi za zapadni Balkan, a izjavu bi danas trebalo da potpišu predstavnici BiH, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Kosova.

"Potpisnici se ovom izjavom obavezuju da rade na rješavanju pitanja poput smanjenja troškova rominga, razvoja e-vlade, e-nabavke, e-zdravstva i drugih pitanja značajnih za građane regiona", saopštili su iz Savjeta ministara BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije