Društvo

BiH povlači sporne lijekove

BiH povlači sporne lijekove
BiH povlači sporne lijekove

BANJALUKA - Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u ponedjeljak će privremeno povući iz prodaje lijekove "escitalopram", "tramadol/paracetamol" i "eskontral direkt" od pet miligrama, zbog odstupanja načela dobre kliničke prakse.

Tatjana Ponorac iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH rekla je Srni da su u BiH registrovana samo ova tri lijeka od devet koji su povučeni sa tržišta u Hrvatskoj zbog odstupanja načela dobre kliničke prakse.

Ona je pojasnila da se ovi lijekovi ne povlače iz bezbjednosnih razloga, već zato što je to naložila Evropska agencija za lijekove, jer je inspekcija Francuske agencije za lijekove utvrdila neka odstupanja u protokolima njihovog kliničkog ispitivanja kada su bili u postupku registracije. 

Hrvatska je povukla sa tržišta Belupov "alerdin" /od 2,5 mg i 5 mg/, Farmasovovi "escitalopram" /10 mg/ i "tramadol/paracetamol" /37,5 mg/325 mg/, JGL-ov "eskontral direkt" /2,5 mg i 5 mg/, Alkaloidov "eexocef" /200 mg/, Fidifarmov "sinalerg" /5 mg/ i Sandozov "vazidin" /35 mg/.

Klinička ispitivanja, na osnovu kojih su ti lijekovi dobili odobrenje da budu stavljeni u promet, u Hrvatskoj agenciji objašnjavaju da je proveo GVK Biosajensis u Hajderabadu u Indiji, gdje inspekcijom uočeno odstupanje od načela dobre kliničke prakse.

Riječ je o privremenoj obustavi koja će biti na snazi dok nosioci odobrenja ne dostave nove podatke, odnosno provedu nova ispitivanja na drugim ispitivačkim mjestima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije