Društvo

"Bijeli mantili" nisu dobili 31 doprinos

"Bijeli mantili" nisu dobili 31 doprinos
"Bijeli mantili" nisu dobili 31 doprinos

TREBINJE - Zdravstveni radnici Doma zdravlja Trebinje organizovali su u petak jednočasovni štrajk upozorenja jer im, kako kažu, nisu isplaćena dva lična dohotka i čak 31 doprinos.

Oni traže sastanak predstavnika Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Fonda zdravstvenog osiguranja RS i grada Trebinja, kao njihovog osnivača, koji bi zajedno s njima riješili problem.

"Na ovaj način želimo zaštititi i svoja prava, ali i prava građana na adekvatnu zdravstvenu zaštitu jer postoji bojazan da teška ekonomska situacija ugrozi i njihovo liječenje", kaže Radmila Jokišić, predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja i predsjednik Štrajkačkog odbora.

Pojasnila je da traže redovnu isplatu plata najdalje do desetog u mjesecu za prethodni mjesec, redovnu uplatu svih doprinosa i isplatu zaostalih naknada zaposlenima u toj ustanovi, što sve skupa iznosi oko četiri miliona KM, od čega je 3,7 miliona KM samo dug za neplaćene doprinose.

Zaposlenici za ovakvu situaciju podjednako krive poslodavce i grad Trebinje, ali i FZO RS i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS. 

"Stiče se utisak da poremećeni odnosi između ovih faktora utiču da smo mi zaposleni u Domu zdravlja kolateralna šteta, jer naše kolege u Bolnici imaju redovne plate i doprinose", tvrdi Jokišićeva, objašnjavajući da sredstva koja izdvajaju i FZO RS i grad Trebinje nisu dovoljna za podmirivanje svih njihovih obaveza.

Saša Borjan, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Trebinje, kaže da kašnjenje plata stvara nezadovoljstvo osoblja. Istakao je da je i nedostatak medicinskih sredstava, koji je sve donedavno bio evidentan, otežavao rad zaposlenih i stvarao nervozu i negodovanje kod pacijenata.

Zdravstveni radnici Doma zdravlja Trebinje kažu da će, ako sve relevantne ustanove i institucije ne sjednu za jedan sto kako bi se dogovorile o zajedničkom rješenju problema, naknadno odlučiti o daljim postupcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije